fb
БългарияНовини

Исландецът Йон Калман Стефансон идва в България с новия си роман „Тъгата на ангелите“

1 мин.

Исландският писател Йон Калман Стефансон, когото българските читатели познават с романа „Между Ада и Рая“, пристига у нас за представянето на втората си книга на български „Тъгата на ангелите“ (ИК „Жанет 45“). Премиерата в София е на 6 юни 2017 (вторник) от 18:30 ч. в галерия „Академия“, на 7 юни от 18,30 ч. авторът ще участва в събитие от поредицата „Европейски писателски срещи“ в Културния център на Радио „Пловдив„, а на 8 юни е в Бургас, където от 18,00 ч. започва срещата му с читатели в Дома на писателя.

Стефансон е роден през 1963 г. в Рейкявик и е един от най-изтъкнатите съвременни исландски писатели. Има четири номинации за Литературната награда на Северния съвет, носител е на Исландската литературна награда (2005) за романа си „Лятна светлина и след нея пада нощ“ и на шведската литературна награда на името на Пер Улов Енквист (2011) за „Между Рая и Ада“.

Преводът на „Тъгата на ангелите“ е дело на Стефан Паунов, който от 2001 г. живее и работи в Исландия. В негов превод на български са издадени исландските автори Сьоун, Ейнар Маур Гвудмундсон, Ирса Сигурдардотир и Ойдур Ава Олавсдотир.