fb
Ревюта

„Истории за деца, които смеят да бъдат различни“ разказва за границите на човешките възможности

2 мин.

„Истории за деца, които смеят да бъдат различни“ (изд. „Ciela“) привлича вниманието не само с необикновеното си заглавие, но и с впечатляващото си оформление. Посегнах към нея именно заради красивата корица. Впоследствие обаче разбрах, че тази книга има какво да ми предложи и откъм съдържание.

В нея са събрани истории за над 100 личности, които по един или друг начин са променили света. Някои от включените хора са известни с постиженията си (Жана Д’Арк, Андреа Бочели, Хуа Мулан, Анди Уорхол), но други са останали скрити от света въпреки великите си дела (Раян Уайт). Всеки кратък разказ е придружен от брилянтна илюстрация, създена от художника Куинтън Уинтър.

„Истории за деца, които смеят да бъдат различни“ определено се отличава от повечето образователни книги на рафта. Според мен най-ценното ѝ качество е, че поради широкия обхват от теми, би се харесала на всеки. В нея можете да прочете за технологии, магия, войни, скаути, пътешествия и още много.

Вероятно разказите биха били най-полезни и вдъхновяваща за тийнейджърите, които все още търсят себе си или се страхуват да покажат индивидуалността си. Възрастните читатели обаче също биха се припознали в някои от историите. Разбираемият стил на писане и илюстрациите пък правят изданието атрактивно дори за малки деца.

Книгата разкрива премеждията както на зрели хора, така и на младежи, като обхваща изключително много етноси и националности – българи (Дядо Добри), румънци, руснаци, индонезийци, ескимоси и други. Някои истории са почти забравени и са се превърнали в легенди, например тези за Мулан и Лейди Годайва. Други обаче се случват в момента.

Авторът Бен Брукс наистина е успял да побере целия свят между кориците. Като започнем от първата жена пилот без ръце, минем през човека, предотвратил Трета световна война, и стигнем до момичето, борещо се срещу стрелбите в училищата.

Ако трябва да опиша „Истории за деца, които смеят да бъдат различни“ с една дума, бих я нарекла мотивираща. Никоя от представените личности не е имала лесен живот. Въпреки това те са успели да се преборят с трудностите и да се опълчат на всички, които са ги спъвали. Това послание би накарало всеки читател да се замисли за силата на волята и дали често не си поставяме сами граници, които ни пречат да се развиваме.

Автор: Калина Янкова

Можете да вземете тази книга с отстъпка от 10% от Ozone.bg и безплатна доставка, като ползвате код azcheta при завършване на поръчката си!

[ + ]