fb
НовиниПо света

Италия ще бъде почетен гост на Франкфуртския панаир на книгата през 2023 г.

1 мин.

Италия ще бъде страната почетен гост на Панаира на книгата във Франкфурт през 2023 г., съобщава Publishing Perspectives. Обявените дати за неговото провеждане са 18-22 октомври.

Договорът за почетното гостуване беше подписан в Рим от италианския министър на културното наследство и туризма Дарио Франческини и директора на Франкфуртския панаир Юрген Боос. На срещата присъства и Рикардо Франко Леви – президентът на Асоциацията на италианските издатели (Associazione Italiana Editori, AIE).

В изявлението си Боос казва:

Днес италианската културна сцена е обзета от оптимистичен дух. През последните години книжният пазар в Италия претърпя период на динамичен растеж и драстични промени, включително консолидирането на издателства, модерни концепции на книжарниците и новият книжен фестивал в Милано Tempo di Libri. Щастлив съм, че през следващите пет години ще можем да подкрепим това развитие и очакваме с нетърпение едно изключително представяне на Панаира през 2023 г.

Франческини пък коментира, че благодарение на подписаното споразумение издателскатата индустрия в Италия се изправя пред огромни възможности и изрази увереност, че страната ще се възползва от тях.

По повод обявяването на 2018-а за Европейска година на културното наследство двете държави споделиха надежда, че ще бъдат положени всички усилия културното наследство да бъде обвързано с книгоиздаването.

Припомняме ви, че тазгодишният почетен гост на Панаира е Грузия с мотото „Грузия, изградена от букви“, а през 2021 г. ролята ще поеме Испания.

Снимка на публикацията: Министерство на културата, Италия