fb
НовиниПо света

Испания става почетен гост на Панаира на книгата във Франкфурт през 2021 г.

2 мин.
Испания - Почетен гост, Франкфурт, 2021 г.
Испания - Почетен гост, Франкфурт, 2021 г.

Испания ще бъде почетен гост на Панаира на книгата във Франкфурт през 2021 г., съобщава Publishing Perspectives. Споразумението за сътрудничество беше подписано на 16 ноември от директора на изложението Юрген Боос и испанския министър на образованието, културата и спорта Иниго Мендес де Виго с подкрепата на Асоциацията на испанските издатели.

В своето обръщение Боос изтъкна:

Подобно на много европейски страни, Испания преживява бурен период, разкриващ политически сътресения и противопоставяне на гледни точки. Културните дейци и писателите са изправени пред особеното изпитание не просто да опишат и документират тези времена, но и да ги подложат на градивен анализ с цел прокарване на мостове.

Последното почетно гостуване на Испания в рамките на форума е било преди три десетилетия. Целта на предстоящото й участие ще бъде популяризирането на испаноезичната литература и автори, разрастването на испанското творчество на международната сцена и заздравяването на културните й връзки по света, включително и на дълбоки й корени с литературата на Латинска Америка и други региони.

Участието на Испания като почетен гост ще бъде синхронизирано със започналата през 2017 г. и планираната до 2020 г. програма под слогана Leer te da vidas extra („Четенето ти дава допълнителни животи“), чиято основна директива е разширяване на влиянието на испанската култура извън границите на страната.

Статистиката сочи, че повече от 500 милиона души по света говорят, четат или пишат на испански. Със своите близо 80 хиляди публикувани книги на година Испания се нарежда сред лидерите на издателския пазар не само в Европа, а и в световен мащаб.

Тази година като почетен гост на изложение се изяви Франция, чието мото беше „Франкфурт на френски“. Други потвърдени почетни гости за бъдещите издания на форума са Грузия през 2018 г., Норвегия през 2019 г. и Канада през 2020 г.

Снимка: Frankfurter Buchmesse/Marifé Boix-García

[ + ]