fb
БългарияНовини

Избират кратък разказ за анимационен филм

2 мин.

Конкурс за кратък разказ, който да бъде пресъздаден в анимационен филм, обявиха от Фондация „Елизабет Костова“. Текстът трябва да е с висока художествена стойност, до 3000 думи. Идеята е творбата да бъде пресъздадена в кратък анимационен филм и разпространена в България и чужбина, с цел популяризиране на съвременната българска литература с нови изразни средства. Победителят в конкурса ще бъде селектиран от независимо жури от писатели, визуални артисти и куратори на изкуство. 

Реализацията на филма по избрания кратък разказ ще бъде осъществена до май 2023 г. 

В конкурса се допускат оригинални творби във всички жанрове, написани след 1980 г. на български или английски език от български автори; публикувани и непубликувани разкази; утвърдени и дебютиращи автори, включително такива без публикации.

Крайният срок за кандидатстване е 27 октомври 2022 г., а резултатите ще бъдат обявени на 11 ноември 2022 г.

Творбите се изпращат на имейл: vkostova@ekf.bg с тема на имейла Fiction in Motion, като произведението трябва да е придружено и с кратка биография. Ако кандидатствате с публикувано произведение, трябва да посочете място и година на публикация. Всеки автор може да кандидатства с едно произведение.

„В продължение на 15 години водеща цел на Фондация „Елизабет Костова“ е да популяризира съвременната българска литература в англоезичния свят и да създава възможности пред българските автори за обмен, обучение и публикации извън България. Ето защо сега бихме искали да предоставим възможност на съвременните български писатели да представят своята работа чрез изразните средства на анимационното изкуство и така да достигнат нови, неочаквани и по-широки публики“, коментираха организаторите.