fb
БиблиотекитеНовини

Избраха „най-зелена библиотека“ за 2022 г.

2 мин.

Избраха „най-зелените“ библиотеки за 2022 г. в 7-мите награди на IFLA Green Library Award 2022.

Победител в категория „Най-добра зелена библиотека“ е Обществената библиотека Choa Chu Kang в Сингапур. Библиотеката е открита официално в Lot One Shoppers’ Mall през 1997 г. През 2008 г. е преместена на друг етаж, а през 2019 г. затваря за ремонт. Две години по-късно, на 27 октомври 2021 г., официално отваря отново, като настоящата ѝ площ е с около 30 процента повече. Това е и първата обществена библиотека, в която се помещава витрина за хидропоника (отглеждане на растения без почва). Посетителите могат да се насладят на завладяващо съдържание в библиотеката, като сканират QR кодове  по пътека за разширена реалност.

В категория „Най-добър проект за зелена библиотека“ призът отива във Франция. Победител е Médiathèque de la Canopée-la fontaine в Париж. Медийната библиотека Canopée la fontaine е отворена от 2016 г. в Canopée des Halles. Най-голямата публична библиотека в центъра на Париж е предназначена за родители, семейства, тийнейджъри и хора, работещи около Les Halles. С колекция от 37 500 документа, комикси и манга, предоставя и електронни четци, дигитални дейности и  3D печат. Означена е и като „център за глухи“, защото предоставя достъп на хора с увреден слух. Три специфични фонда са посветени на градските култури (хип-хоп, улично изкуство…), дигиталните култури и културата на глухите.

И двамата победители ще получат сертификати, подписани от председателя и секретаря на ENSULIB.

Специално признание получава Колумбия за Обществена библиотека на културния център Comuna 1 — „Пътят на квартала“.
„Този проект беше осъществен с минимални средства, но има голям ефект“, обясниха организаторите на наградата.

Обществената библиотека на културния център Comuna 1 ще получи сертификат за награда, както и 500 €, за да продължи проекта си.

Подгласниците в краткия списък са:

Категория „Най-добра зелена библиотека“
България, Бургас, Регионална библиотека „П. К. Яворов”

Колумбия, Кали, La Leonera Cultural Centre Public Library

Испания, Барселона, ​​Collserola – Josep Miracle Library

САЩ, Бостън, Масачузетс, Valente Branch Library

Категория „Най-добър проект за зелена библиотека“

Белгия, Jette, BiblioJette

Франция, Médiathèque Mouezh ar gallon, Tourc’h

Норвегия, Lier, Lier bibliotek
Всички подгласници ще получат сертификати, подписани от председателя и секретаря на ENSULIB.

„Конкуренцията беше изключително тежка. Всички предложения, включени в краткия списък, заслужаваха да бъдат отличени като „победители“, но в крайна сметка можеха да бъдат избрани само две. Честито!“, пише в официалното съобщение за наградата.