fb
От издателстватаСпециални

Издателство „Факел експрес“ сред почетните гости на Парижкия салон на книгата 2019

2 мин.

На 15 март 2019 г. в Париж ще бъдат отворени вратите на традиционния 39-и Салон на книгата – едно от най-големите литературни събития в Европа. За разлика от друг път, когато почетен гост е само една страна, тази година той е посветен на цял континент – Стария. Между поканените 22 европейски издателства е и „Факел експрес“, което ще бъде представено на един от щандовете на Салона. Така очакваните над 200 000 посетители ще имат възможност да се запознаят с писатели от всички краища на Европа, с богатството и динамиката на литературните процеси в редица страни.

Георги Борисов (снимка: Алеко Богданов)

Покрай многобройните срещи с френски издатели и книжари Международното бюро на френските издатели и Националният център на книгата на Франция организират две кръгли маси. Първата предлага на участниците да обменят опита си по отношение на издателските политики и практики, целящи популяризирането на европейски автори. Втората ще се съсредоточи върху юридическата и икономическата среда, в която се осъществява сътрудничеството им. Те ще се проведат на 18 и 19 март 2019 г.

Изборът на автори и произведения, достойни не само за вкусовете и потребностите на българския читател, а и за неговото духовно израстване, ще коментира и обоснове в словото си „Европа пише – светът чете“ поетът Георги Борисов, директор на „Факел експрес“. Той е дългогодишен главен редактор на списание „Факел“, автор на множество поетични книги, публикации документална и художествена проза, есета и литературни разговори. Участник е в редица международни литературни срещи и фестивали.

В посланието си към участниците и посетителите на Салона директорът на „Книга Париж“ Себастиан Френо заявява:

Европа е нашето бъдеще, а културата – повече от всякога основата, върху която ще се изгради то.

За „Факел експрес“ и издаваното от него повече от две десетилетия списание „Факел“ това е поредно високо признание – след избирането му за почетен гост на Панаира на книгата в Москва през 2008-а, Голямата годишна награда на Асоциацията на българските книгоиздатели през 2014-а, участието му през 2017-а отново в Панаира на книгата в Москва и пр.

[ + ]