fb
НовиниПо света

Издателство се извини за книга за предател на Ане Франк

2 мин.
Снимка: Музей на Ане Франк

Издателство „Амбо Антос“ се извини за отпечатването на книга, която посочва предполагаем предател на Ане Франк и семейството ѝ на нацистите. Разследващият екип на книгата предполага, че евреин на име Арнолд ван ден Берг е отговорен за залавянето им по време на Втората световна война. Много хора критикуваха изданието след неговото публикуване, съобщава BBC.

Ане Франк e еврейско момиче, което умира в нацистки концентрационен лагер през 1945 г., след две години укриване. Дневникът ѝ, публикуван след нейната смърт, е най-известният разказ от първа ръка за живота на евреите по време на войната.

Разследващият екип, съставен от историци и други експерти, включително бивш агент на ФБР, прекара шест години, използвайки съвременни техники за разследване, включително технология за изкуствен интелект, за да се опита да разкрие „студения случай“.

След критиките издателят изпраща вътрешен имейл до канадската авторка на книгата Розмари Съливан, че е трябвало да заеме „по-критична позиция“ към книгата.

„Очакваме отговорите от изследователите на възникналите въпроси и забавяме решението да отпечатаме още един тираж“, се казва в съобщението. „Поднасяме нашите искрени извинения на всеки, който може да се почувства обиден от книгата.“

Цитиран от нидерландската холандската обществена телевизия NOS, един от следователите, включени в книгата, Питер ван Туиск, каза, че разследващият екип никога не е твърдял, че е разкрил пълната истина. Той изчисли, че тяхната теория има „процент на вероятността от най-малко 85%“ и те се надяват, че тяхното изследване ще помогне за запълване на празнините в съществуващите изследвания.

Анe и още седем евреи са се скрили в тайна пристройка над склад в Амстердам, преди да бъдат открити от нацистите.

Всички те са депортирани и Анe умира в концентрационния лагер Берген-Белзен в Германия.

Дневникът й, публикуван за първи път през 1947 г., е преведен на 70 езика.