fb
НовиниПо света

Холандски издател изтегля спорната книга за Ане Франк

2 мин.

Базираната в Амстердам издателска къща Ambo Anthos обяви, че изтегля от пазара холандското издание на книгата The Betrayal of Anne Frank: A Cold Case Investigation след критичен доклад за констатациите ѝ. Книгата от канадската авторка на бестселъри Розмари Съливан беше широко критикувана от експерти от излизането си през януари. Изданието посочва еврейския нотариус Арнолд ван ден Берг като основен заподозрян за разкриването на скривалището на Ане Франк и семейството ѝ пред нацистите, пише The Guardian.

Появиха се реакции от еврейски групи, историци и независими изследователи, които впоследствие разкритикуваха заключението на екипа по студения случай. Миналия месец представителството на еврейските общности призова HarperCollins да изтегли английското издание, заявявайки, че е опетнило паметта на Ане Франк и достойнството на оцелелите от Холокоста.

Във вторник в Холандия беше публикуван контрадоклад на експерти и историци от Втората световна война, в който се казва, че заключенията на екипа за студено дело, ръководен от пенсиониран следовател от ФБР на САЩ, не издържат на професионален контрол.

„Няма сериозни доказателства за това тежко обвинение“, установиха експертите.

В отговор холандският издател Ambo Anthos каза: „Въз основа на заключенията на този доклад, ние решихме, че книгата вече няма да е налична. Ще призовем книжарниците да върнат наличностите си.”

Английското издание на книгата е издадено от HarperCollins. HarperCollins не отговори на искане за коментар.

Дневникът на Ане Франк за живота в укритие е преведен на над 60 езика.

Тя и още седем евреи са открити през август 1944 г., след като са избягвали залавянето в продължение на близо две години в тайна пристройка над склад край канала в Амстердам. Всички бяха депортирани и Ане умира в лагера Берген Белзен на 15-годишна възраст.