fb
НовиниПо света

Изгубена мини книжка на Бронте се появи след век

3 мин.
Снимка: The New York Times

Миниатюрна книга, направена от Шарлот Бронте на 13-годишна възраст, се появи наскоро, след като се смяташе за изгубен повече от век, пише The New York Times. Мини изданията на фамилията Бронте отдавна са обект на очарование за феновете и колекционерите. Малките томчета отразяват богатия въображаем свят, който те са създавали в изолацията на семейния дом в блатата на Северна Англия. Сега се появи последният от повече от две дузини, създадени от Шарлот, които остават в частни ръце, и ще бъде пуснат за продажба следващия месец.

„Книга с рими“, том от 15 страници, по-малък от карта за игра, е видян за последно на търг през 1916 г. в Ню Йорк, където е продаден за 520 долара, преди да изчезне, като местонахождението му – и дори оцеляването му – не е известно. Той ще бъде представен на 21 април, вечерта на откриването на Международния панаир на антикварната книга в Ню Йорк, когато е и рожденият ден на Бронте. Исканата цена е с впечатляващ размер от 1,25 милиона долара.

Според изследователите книгата съдържа „последните непрочетени стихотворения на Шарлот Бронт.” Зашита е с конец, текстуриран като мъничко въже. Заглавията на 10-те стихотворения (включително The Beauty of Nature и On Seeing the Ruins of the Tower of Babel) отдавна са известни благодарение на биографията на Шарлот Бронте от 1857 г. от Елизабет Гаскел, която транскрибира собствения ръкописен каталог на Бронте от нейното юношество. Но самите стихотворения никога не са били публикувани, фотографирани, преписвани или дори обобщени.

И така ще останат поне още известно време. Хенри Уеселс, продавач на книги в Манхатънската фирма James Cummins Bookseller, нетърпеливо показва малкия том – при условие, че съдържанието му не е цитирано или описано. Уесълс се е занимавал с много забележителни неща през годините, включително архивите на New York Review of Books и знамето, развято от Томас Лорънс и победоносните арабски бунтовници в битката при Акаба през 1917 г. Но непретенциозният ръчно зашит пакет хартия на Бронте е „предмет, който се случва веднъж в кариерата“.

„Вълнуващо е да си част от историята на английската литература, едно звено във веригата“, каза той. „И има само радостта да го имам на бюрото си. Колкото повече го гледате, толкова по-интересно става.“

Миналата година голяма „изгубена“ библиотека с ръкописи на Бронте и други литературни артефакти, които са били практически невиждани от век, изплува внезапно и беше пусната на търг. След протести търгът беше отложен и колекцията беше придобита непокътната за 20 милиона долара от невосъздаден консорциум от библиотеки и музеи, за да бъде запазена за британската публика.

А през 2019 г. Brontë Parsonage Museum събра близо 800 000 долара, за да купи миниатюрно списание, направено от Шарлот, което излезе на търг, след като френското търговско предприятие, което го притежаваше, фалира.

Миниатюрните томове са останали в семейството на Бронте до 1890-те години, когато са разпръснати, заедно с много други ръкописи и артефакти. Днес всички други малки книги, направени от Шарлот, са в институционални колекции, включително Morgan Library & Museum в Ню Йорк.