fb
БългарияНовини

Показват илюстрациите от „Птичият събор“ в изложба

1 мин.

Най-добрите илюстрации от „Птичият събор“ на Петер Сис ще бъдат изложени в столичното пространство фотокултура Photosynthesis. Откриването на експозицията 23 януари 2014 (четвъртък) от 19:00 и ще бъде комбинирано с премиера на изданието. В представянето ще се включат поетът и литературен критик Марин Бодаков, художникът Кирил Златков и издателят на книгата Манол Пейков.

Птичият събор - Петер Сис В „Птичият събор“ илюстраторът, автор и режисьор Петер Сис преразказва класическата персийска епическа поема, написана от Фарид ад дин Аттар в 12. век. Книгата излезе у нас в последните дни на 2013-та година и определено е сред най-добре издържаните полиграфически у нас за последните години.

Роденият през 1949 г. в бивша Чехословакия Петер Сис е илюстратор, писател и филмов режисьор с международна извесност. Той е автор на повече от двайсет книги и е седемкратен носител на наградата на Ню Йорк таймс бук ривю за най-добра илюстрована книга на годината, а една от последните му книги е „Стената: Моето детство зад Желязната завеса“ (2007), отличена с медала на Робърт Ф. Сибърт и обявена за Почетна книга на Калдекът. Петер Сис е носител на стипендията Макартър за 2003 г.

Експозицията ще бъде достъпна във Photosynthesis на бул. Васил Левски №57 до 12 февруари.

Прочетете и ревюто на „Птичият събор“ на Петер Сис от „Аз чета“.