fb
Ревюта

30 изобретения и техните хиперкратки обяснения

2 мин.

Изобртенията в 30 секунди - Майк ГолдсмитСигурна съм, че в някакъв момент всеки родител се е чувствал безпомощен да отговори на детските въпроси кой е измислил това или онова и как работи то. В такива ситуации “Изобретенията в 30 секунди” (изд. „Enthusiast“) на д-р Майк Голдсмит може да окаже спешна книжна помощ. Авторът е подбрал 30 новаторски идеи – от тоалетното казанче до космическите кораби и от сметалото до ядрения реактор, които умело е обяснил за половин минута.

В днешния динамичен свят, в който децата обичайно правят няколко неща едновременно и трудно задържат по-продължително вниманието си, идеята за такова скоростно обяснение е отлична. Е, разбира се, изискват се сериозни умения да “преведеш” на простичък и разбираем език сложни идеи. Д-р Майк Голдсмит се е справил с тази задача.

Почти всичко, което ни заобикаля в живота ни, е създадено от човешка ръка. Дори не си даваме сметка колко от нещата, които приемаме за даденост, са резултат от гениалните хрумвания на знайни и незнайни изобретатели. Трийсет от тези хрумвания, превърнали се в изобретения, са подредени в 6 раздела (Бит, Комуникации, Транспорт, Наука, Медицина и Промишленост), а те, на свой ред, започват с кратък речник на използваните термини.

Всяко от изобретенията е представено на един разтвор. Първата страница разказва накратко за раждането на изобретението, последвано от хиперкратко обобщение в 3 секунди (наистина!). В допълнение на съседната страница е изобразен принципът на действие на изобретението с помощта на забавните цветни илюстрации на Крис Андерсън и Марта Мунос. Малките любопитковци получават и занимателна триминутна мисия, с която лесно да проверят практически как действа изобретението.

“Изобретенията в 30 секунди” е ценен помощник за любопитните деца, които искат да знаят как работят нещата около тях и искат да изпробват научено в бърз и лесен експеримент. За родителите е удобен начин да уплътнят по смислен начин дългите летни дни/зимни вечери на децата си.

Текстът е публикуван първо в сайта „Детски книги“.

 

[ + ]