fb
Новини

Изследване: Книгите са най-популярните подаръци

1 мин.

Книгите са най-популярните подаръци, сочат резултатите от обширно проучване на статистическия институт към Университета за приложни науки във Франкфурт, което включва 35 316 лични интервюта. Изследването показва, че книгите са на върха на класацията, а според цифрите това се равнява на 49% от анкетираните, които са заявили, че обичат да подаряват книги. 14% го правят понякога и 38% напълно отхвърлят тази идея. Дрехи/обувки/аксесоари са на второ място с рейтинг на одобрение от 46%. 40% обаче не искат да подаряват подаръци от тази продуктова област. Третата позиция е заета от козметика/парфюми.

Мобилните телефони или смартфоните са по-малко популярни подаръци, които едва 16% искат да използват. 

Според изследнето, разходите за коледни подаръци тази година са приблизително същите като през предходните години: през 2020 г. хората са харчили средно около 500 евро за своите близки, през 2021 г. те са били 522 евро, а през 2022 г. трябва да са 520 евро.

Участниците в проучването са били попитани и за възможностите им за пазаруване. Най-голямо одобрение получи опцията за пазаруване офлайн във физическите магазини. Тя беше оценена с 65% одобрение, 15% от анкетираните споделиха, че я предпочитат понякога, а 20% напълно я отхвърлиха. Пазаруването онлайн пък си остава втора възможност за анкетираните.