fb
@-книгиАудиокниги

Изследвания сочат: Идва Ренесанс за аудиокнигите

2 мин.
apa logo

apa logoАудиокнигите са в разцвет и вероятно предстои техният Ренесанс през 2013 и 2014-та година. Така могат да бъдат обобщени анонсираните от Асоциацията на аудиоиздателите в САЩ (АРА) резултати от две независими изследвания върху продажбите на аудиокниги и отношението на потребителите към тях, съобщава Book Business.

От данните на консултантските компании Lewis&Clark, изготвила Изследване върху годишните продажби 2011, и Bowker Market Research – провела проучване на потребителските нагласи, озаглавено „Как да разбираме купувача на аудиокниги в дигиталната епоха“, става ясно, че продажбите на аудиокниги през 2011 са нараснали в сравнение с предходната година.

Според Lewis&Clark през 2011 са закупени 3,8 милиона аудио книги повече отколкото през 2010. Причините за ръста в продажбите могат да се отдадат на увеличения асортимент от предлагани заглавия – за последните седем години общият им брой се е удвоил. От друга страна, трябва да се отбележи позитивната тенденция за намаляване на връщането на аудиокниги – от 14% през 2010 на 10,8% за 2011.

Без съмнение обаче дигитализацията допринася най-много за бума на аудиокнигите. Респондентите на Lewis&Clark заявяват, че използват възможността за дигитално сваляне, а сравнително малко от тях все още предпочитат CD версии.

В подкрепа на тези заключения идват и резултатите от проучването на Bowker Market Research. Според тях аудиокнигите са предпочитани от потребителите заради удобството и лесната употреба на този формат. Това е от изключително значение най-вече за шофьорите, особено в комбинация с друг позитив на формата – безпроблемната преносимост. Повече от две трети от анкетираните, които наскоро са закупили аудиокнига, описват формата като отпускащ и добър начин за съчетаване на няколко дейности едновременно. Те също споделят, че аудио изпълнението понякога може да направи книгата дори по-интересна отколкото би била в хартиена версия.

Асоциацията на аудиоиздателите допълва още, че художествената литература за възрастни е най-продаваната категория, а най-търсените жанрове са мистерии/трилър/съспенс. Същевременно почитатели на формата са все повече деца и юноши, като продажбите на литература за тези две възрастови групи са се увеличили с 20%.

Дигитализацията и разширяването на кръга потребители обаче неминуемо изправя аудиоиздателите пред големи предизвикателства. Най-сериозното от тях е привличането и задържането на вниманието на аудиторията в една високо конкурентна откъм формати среда. Респондентите в изследването на Bowker заявяват, че прекарват около 3,5 часа в слушане на аудиокниги, докато по-голямата част от свободното им време е заето от телевизия, филми, видео игри, четене на хартиени или е-книги, слушане на музика, сърфиране в социалните медии.