fb
БългарияНовини

Известни творци насърчават четенето по време на литературния фестивал „Враца – книжен град”

3 мин.

Регионална библиотека „Христо Ботев“ – Враца организира втория литературен фестивал „Враца – книжен град” между 24 и 26 септември с медиен партньор „Аз чета“. Той цели да събере на едно място автори и читатели, да насърчи любовта към книгите, думите и четенето, да вдъхнови хората от всички възрасти да изследват нови идеи и да разширяват хоризонтите си. Сред гостите на фестивала са Стефан Вълдобрев, Георги Тошев, Ненчо Илчев, а богатата програма включва огнено шоу, арт работилница, творческа вечер и още много.

Официалното откриване е на 24 септември, четвъртък, от 18:30 ч. със спектакъл и огнено шоу на театрална група ТЕМП. От 19:00 ч. врачани и гости на града ще могат да се срещнат със Стефан Вълдобрев, който ще представи своята „Книга за песните”.

Специално за втория фестивален ден – 25 септември /петък/, във Враца ще пристигне атрактивният плевенски художник Деян Павлов-Джими, който ще направи демонстрации на ръчно изработване на хартия. Началният час е 10:00.

Гост на творческата вечер ще бъде журналистът Георги Тошев. От 19:30 ч. той ще представи книга и филм, посветени на актьора Георги Парцалев. Прожекцията ще бъде на открито, пред сградата на библиотеката и се осъществява със съдействието на кино „Метропол”.

Третият фестивален ден – 26 септември, събота, продължава с „Джобни чародейства” – куклен моноспектакъл на Мануела Саркисян, в който специален участник е публиката. Началото е в 11:00 часа.

В 18:00 ч. в събота в града ще пристигне актьорът и илюзионист Ненчо Илчев. Той ще представи „Забранената книга за фокуси”, както и някои от специалните си магически трикове.

Когато настъпи залезът в третия фестивален ден, в 19:30 ч., ще отвори и ателието за рисуване със светлина на център АЛОС. Всеки един от присъстващите ще може да сътвори приказен свят с помощта на атрактивната фотографска техника light-painting. Всеки участник в това приключение ще си тръгне с подарък – необикновена снимка от своята история!

В рамките на фестивала, в дните от 24 до 26 септември, ще бъде обособено книжно изложение. Фестивалните шатри ще бъдат разположени пред Народно читалище „Развитие 1869”, за да предложат на врачани стотици книжни заглавия. Книжното изложение ще бъде отворено от 10:00 до 20:00 часа.

* Всички събития ще се провеждат пред сградата на Регионална библиотека „Христо Ботев” – Враца.

* Всички събития за безплатни.

* Всички събития ще се провеждат при строго спазване на социална дистанция и обявените противоепидемични мерки.

Партньори на фестивала са Община Враца, Народно читалище „Развитие 1869” – Враца, Регионално управление на образованието – Враца.

Снимка на публикацията: Freepik

[ + ]