fb
@-книгиЕ-книги

Жаклин Вагенщайн, Colibri: Купуването на права за е-книги не е проблем за нас

1 мин.

Над 75% от новите книги на Colibri имат и електронни варианти, а купуването на правата за тях не представлява проблем. Това разкри директорът „Маркетинг и комуникации“ на издателството Жаклин Вагенщайн по време на конференцията „Digital Biblio Technologies“ в петък. Тя обърна внимание, че при е-книгите от преводни автори DRM защитата е задължителна, макар да няма ограничения това да бъде DRM от Adobe.

Продажбите на е-книги представляват около 5% от годишния оборот на издателството. „Продаваме минимум 500 е-книги годишно“, уточни Вагенщайн. Тя допълни, че публикуването в собствена платформа е било задължителна стъпка за Colibri: „Това ще ни донесе нови потребители – хора, които ще посещават нашия сайт, а настоящите ни читатели ще могат да получават съдържание директно от нас“.

„Процесът по договаряне на е-книги беше затруднен преди 4 години, когато започвахме. Сега имаме над 100 договора, при които електронните права са просто част от цялата договорка“, каза Жаклин Вагенщайн. Според нея всеки издател би трябвало да използва максимално количество платформи за разпространение на е-книгите си, стига доставчиците да спазват правилата.