fb
НовиниПо света

Форбс: Джеймс Патерсън е най-скъпоплатен

2 мин.
james-patterson

james-pattersonДжеймс Патерсън е най-скъпоплатеният автор в света за последните 12 месеца. Това сочи класацията на уважаваното икономическо списание Forbes за приходите на водещите американски автори в периода юни 2009 – юни 2010. В банковата сметка на Патерсън за последната година са постъпили над 70 милиона долара, което е значително повече от приходита не подгласничката му Стефани Майър – „само“ $40 милиона. На трето място се нарежда майсторът на ужаса Стивън Кинг с 34 милиона долара приход.

Класацията на списанието се базира на приходите на авторите от книги, филмови права, игри и приходи по други договори. Ето и цялата челна десетка на Forbes за най-добре платените писатели в света:

Джеймс Патерсън – $70 млн. – Списанието допълва, че само за последните 2 години книгите на Патерсън са донесли на издателя му Hachette приходи от над 500 милиона долара.
Стефани Майър – $40 млн. – Вероятно не е лесно да имаш книги едновременно на 4-то, 5-то, 6-то и 7-мо място в класацията за бестселъри на USA Today, както се случи на Майър миналата есен, припомня Forbes.
Стивън Кинг – $34 млн. – Кинг в момента работи и по няколко странични проекта, включително и по собствен комикс, така че догодина сумата вероятно ще е по-висока.
Даниел Стийл – $32 млн. – Според Forbes Стийл вече е достигнала $7 млн. аванс за написването на всяка от книгите си.
Кен Фолет – $20 млн. – Съпругът на бившия културен министър в правителството на Гордън Браун – Барбара Фолет, от юли се радва и на подкрепата от филмовата адаптация на книгата си „Устоите на земята“.
Дийн Кунц – $18 млн. – И след излизането на посления му роман „Съпругът“ Кунц вече има 44-ти бестселър на New Yоrk Times в своята кариера.
Джанет Еванович – $16 млн. – Въпреки „скромната“ сума Еванович може спокойно да се сравнява с Патерсън, продавайки по 20 милиона копия от книгите си по целия свят годишно.
Джон Гришам – $15 млн. – И той вече се радва на пълна колекция от е-книги, след като по-рано през годината Random House пуснаха в електронен вариант 23 от по-старите заглавия на Гришам.
Никълъс Спаркс – $14 млн. – В годината, в която приходите от филми по неговите книги досега достигнаха общо 300 млн. долара.
Дж. К. Роулинг – $10 млн. – Тази година не станахме свидетели на нов Хари Потър, но и продажните на старите заглавия носят добра печалба на Роулинг, обобщава Forbes.

[ + ]