fb
НовиниПо света

Обявиха тазгодишните носители на престижното отличие “James Tait Black”

2 мин.

 James Tait Black Memorial PrizesПисателят Алън Уорнър и изкуствоведът Таня Харод станаха носители на литературното отличие с най-дълга традиция във Великобритания “James Tait Black”, предаде BBC. Алън Уорнър грабна ежегодната награда в категорията за художествена литература с романа “The Deadman’s Pedal”, докато Таня Харод си тръгна с приза за най-добър биографичен роман за ”The Last Sane Man: Michael Cardew”. Наградите бяха връчени на тазгодишния Международен фестивал на книгата в Единбург.

Действието в “The Deadman’s Pedal” се развива през 70-те години на миналия век и проследява историята на отегчен младеж, който попада на работа в шотландските железници.  Романът е вдъхновен от родното място на Уорнър – пристанищното градче Обън в областта Хайленд, Шотландия, и засяга теми като края на детството, сексуалността и класовото  разделение. Алън Уорнър е автор на седем романа, сред които най-известен е “Morvern Callar”, носител на наградата “Съмърсет Моъм” за 1996 г.

Биографията “The Last Sane Man” разказва за живота на известния английски грънчар и офицер на ордена на Британската империя Майкъл Кардю (1901–1983). Авторът Таня Харод е редактор в списанието за модерно занаятчийско изкуство “Journal of Modern Craft”.

Отличието “James Tait Black Memorial” се присъжда ежегодно от Единбургския университет за постижения в областта на англоезичната литература. Наградата е основана през 1919 г. от Джанет Блек в памет на съпруга й, издателя Джеймс Тейт Блек. Сред носителите на приза са четирима Нобелови лауреати – сър Уилям Голдинг, Надин Гордимър, Дж. М. Кутси и Дорис Лесинг, както и писатели като Салман Рушди, Д.Х. Лоурънс, Ивлин Уо, Иън Макюън и др.