fb
Ревюта

Японски сказания: Жената на самурая

2 мин.
Iaponski skazania. Jenata na samuraia

Iaponski skazania. Jenata na samuraiaЛафкадио Хърн е събрал 22 истории от цяла Япония в сборника „Жената на самурая”. Това са разкази, които през вековете са се предавали от уста на уста, някои са били записвани, но са си останали в местния фолклор. За мен това са японски приказки, в които читателят може да прочете невероятни разкази за любов, смелост, вярност, загуба, чест и духове. Чрез историите, повлияни от будизма, шинтоизма и конфуцианството, може много дълбоко да се усети духът на Страната на изгряващото слънце.

Сред разказите, които описват любовта най-затрогващи, за мен, бяха „Жената на самурая” и „Алената сватба”. Най-зловещ пък – „За една нарушена клетва”, който със сигурност може да послужи като сценарий на филм на ужасите. „За едно удържано обещание” е история за самурайската чест. Не мога да се спра на всеки разказ по отделно, затова пък ще напиша малко за самия писател, чиято история е изключително интересна и достойна да бъде описана в книга. Лафкадио Хърн е роден през 1950 г., син на гъркиня и ирландец. Той има трудно детство и 19-годишен заминава за Америка, където започва да се занимава с журналистика. През 1890 година, вече на 40, заминава като кореспондент в Япония и там намира истинския си дом и призвание. Жени се за дъщерята на самурай и приема японското име Коидзуми Якумо. Става професор по английска литература в Токийския университет. Хърн написва над десет книги за Япония и по този начин неговия труд има и историческо значение.

Много трудно е да се пише ревю за разкази, защото всеки път имам чувството, че ако акцентирам на някой от тези, които са ме впечалили, то другите ще бъда някак незаслужено пренебрегнати. Всяка история е уникална сама по себе си, идва от различна епоха и носи различно послание. Несъмнено всеки читател ще намери по нещо за себе си и това е най-хубавото, можеш да се изненадаш с всяка прочетена страница и да се потопиш напълно в този източен свят.