fb
Ревюта

„Жената в каюта 10“ се бори с демоните си на фона на Aurora Borealis

3 мин.

Пореден „нелогичен“ повод да започна книга. Този път обаче не съжалявам – „Жената в каюта 10“ (изд. „Хермес“) се оказа добро четиво за любителите на трилърите и мистериите. И аз спадам към тях, но в анотацията на романа ме привлече друго: норвежките фиорди и най-вълшебният феномен, който отдавна мечтая да видя на живо – Aurora Borealis. Северното сияние притежава красота, която, предполагам, мнозина биха отдали на добра компютърна обработка, ако попаднат на изображение в интернет. Обаче то съществува (и някой ден ще го видя!). Съществува и луксозен круизен кораб с това име – поне в романа на Рут Уеър.

Журналистката с посредствена кариера и множество неразрешени лични проблеми Ло Блеклок попада именно на неговата палуба. „Попада“ е умишлено използвана дума, защото присъствието на младата британка на екзотичното светско събитие е чиста случайност. Колежката й, предвидена за него, не може да отиде и така Ло се озовава със златна възможност да се издигне в кариерата, а и да прекара няколко седмици в бутиков лукс.

Главната героиня е описана от Уеър като емоционално нестабилна и някак твърде обикновена. Въпросният похват – на приближаване на протагониста до средностатистическия читател, в чийто живот не се случват чудеса и вълшебства, с цел идентифициране – ми е познат от книгите на Лиан Мориарти и Паула Хоукинс. В случая стилът на Рут Уеър се доближава значително повече до този на авторката на „Момичето от влака“ и „Разказано от водата“.

Ло не блести с качества, на всичкото отгоре връзката й не върви особено, а само дни, преди се качи на кораба, крадец влиза с взлом в дома й, оставяйки я дълбоко травмирана психически. Изживеният стрес засилва зависимостта й от лекарства, а паник атаките й зачестяват. Темата за необходимостта от адекватна подкрепа и навременно взети мерки при такива състояния е една от основните в романа и според мен й добавя стойност.

Aurora Borealis (снимка: USA Today)

Съществената част от сюжета, разбира се, е съсредоточена върху мистериозната смърт на… жената в каюта 10! Не е нужно да ви преразказвам анотацията. Ще спомена, че има съспенс, обрати, съвременно звучене и не мога да си изкривя душата – немалко жанрови клишета. Но пък за непретенциозно четиво, което да размърда мозъка ви, докато се опитвате да разкриете следващия ход на престъпника, книгата е напълно удовлетворяваща.

Приятни разнообразяващи елементи по страниците са кратките откъси от електронната кореспонденция между второстепенните персонажи, както и цитатите от вестникарски статии, разплитащи или заплитащи основни сюжетни нишки. Описанието на луксозната атмосфера на кораба пък уравновесява чувството на безличност, което главната героиня остави в мен. Идеята за тънене в безсмислен разкош само заради стандарт, който трябва да поддържаш, за да се чувстваш успял и уж щастлив, не ми допада. Но пък „Жената в каюта 10“ наистина има нужда от малко блясък и комбинацията от шармантен круиз, Aurora Borealis и мрачни тайни вършат перфектна работа.

Можете да вземете тази книга с отстъпка от 10% от Ozone.bg и безплатна доставка, като ползвате код azcheta при завършване на поръчката си!