fb
Ревюта

Из „Омагьосаната гора“ на цветовете и „Тайната градина“ на въображението…

3 мин.
Omagyosanata gora - Johanna Basford

taynata-gradina-priklyuchenie-s-tsvetove-i-bagri-risuvatelna-kniga_1Лято е и е време за почивка, ваканция и всякакви мързеливи дейности, които да ни откъснат от монотонното работно ежедневие. А освен обичайното излежаване на плажа или под шарената сянка на някоя полянка, издателство „Софтпрес“ ни осигуриха и друг начин за разнообразяване на денонощието през почивните дни – рисувателните книги на Джохана Басфорд.

Много хора сигурно си мислят, че оцветяването на фигури, запълването на фини контури с цвят и вълнението от въпросните дейности са интересни само на децата. Дори да е така, няма нищо по-хубаво от това да събудиш детето в себе си. Когато разбрах, че „Тайната градина“ и „Омагьосаната гора“ ще бъдат издавани в България, искрено се развълнувах, защото този тип книги са рядкост и по-големите често нямат възможност да задоволят творческия си порив с чиста съвест. Сигурно ти тежи много, когато установиш, че си оцветил всички книги на детето си, просто защото ти е било скучно (в моя случай, вуйчо ми беше унищожителят на книги за оцветяване, когато бях малка).

omagyosanta-gora-priklyuchenie-s-tsvetove-i-bagri-risuvatelna-kniga_1Джохана Басфорд е дизайнер и илюстратор, живее и твори в Абърдийншър, Шотландия. Носител е на награди, а таланта й е обвързан с изключително много компании, чиито имена са ни познати: Sony, Starbucks, водка Absolut. Джохана дори е създала илюстрации за приложението The New Goodbye за iPhone през 2010 г. Нейните рисувателни книги за възрастни са първите по рода си. И са изключителни.

Бях виждала отделни изображения из мрежата, но когато разгърнах за първи път книгите на Джохана, бях впечатлена. Абсолютното внимание към детайла, сложността и разнообразието на илюстрациите са превъзходни. А това, че са свързани концептуално, като история, допълва уникалността им. В тях има за всекиго по нещо и гарантирам много часове забавление. Оцветяването е и чудесен метод за почивка, дава възможност да се отпуснеш и да се съсредоточиш в нещо изключително забавно и красиво.

Книгите ще задоволят нуждите и на най-капризния художник, а за онези, които творят по-добре с цветове, а не с фигури, са абсолютно задължителни, защото тук няма ограничения. Може да рисувате навсякъде, колкото поискате, където поискате, както поискате. Ако желаете, може да допълвате илюстрациите със собствени идеи. Може да рисувате с пастели, моливи, флумастери, тънкописци, маркери, акварелни моливи и каквото се сетите още. (Обаче предупреждавам – без акварелни бои! Като ефект е прекрасно, но водата деформира хартията.) Ще откриете сложни плетеници и красиви животни, тайнствени места и загадки, интересна история зад всяка илюстрация, а най-хубавото е, че можете да превърнете всички тях в това, което вие искате.

Джохана Басфорд дава шанс да развихриш въображението си по неподозиран начин, да експериментираш и да се забавляваш с нещо, което е нарисувано с много любов, талант и желание. Всяка илюстрация е изпипана до съвършенство. Ще имате невероятната възможност да довършите със собствени усилия едни малки произведения на изкуството. Ще ви покажа и малка част от творбите на фенове. Надявам се да виждам все повече такива красиви изображения, направени от усмихнати хора.

[ + ]