fb
Ревюта

Да измамиш Булгартабак – само ако си герой на Гришам

2 мин.

jury-1133863881Усещайки, че само със текстове на песни и правене Exam-чета няма да си тренирам достатъчно добре english-а, си казах „Айде, дай да я прочетем накрая тази книжка!“. И захванах The Runaway Jury by John Grisham. Очакванията ми се осланяха на „познания“ върху екранизацията на „Фирмата“, един от любимите ми филми.
Книжката обаче пленява. Вярно, че е „brief version“ с по-скоро обучителна цел – от тия за Advanced level-учащи.
Какво повече за фабулата? Завръзката започва около 10 години преди действието. Родителите на главната героина умират от рак на белите дробове. И следват години на проучвания и търсене на удобни моменти за борба с тютюневите гиганти. Зарбира се, повечето от тях са незаконни – многократна смяна на идентичността, за участие в съответните съдебни процеси като съдебни заседатели, опити за манипулиране на журито, свидетели и т.н. Още главни действащи лица – съдебни заседатели-„шарани“, ловки адвокати-коруптори (корумпатори? как се казват тези, които корумпират хората?), безмилостен съдия и безпомощни директори на компании за милиарди. И накрая измамата е пълна – парите от подкупа се връщат на компанията, но преработени през борсата и със спечелена лихва.
След края вчера реших да изгледам и екранизацията – с имена като Джон Кюсак, Джийн Хекман и Дъстин Хофман как да не го изгледаш. Малко бях разочарован, че вместо дело срещу тютюневите магнати има такова срещу производители на оръжие, но пък проблемът явно е по-актуален в щатите.
Всъщност и да си я намерите и на български, проблем няма. Но не е лошо да й се насладите (най-добре в пълен вариант).