fb
БългарияНовини

Йорданка Белева взе Националната литературна награда „Йордан Радичков”

2 мин.

Йорданка Белева е тазгодишният носител на Националната литературна награда „Йордан Радичков“, която се връчва за трета поредна година от Община Берковица. Писателката взе отличието, което се присъжда за най-добри нови сборници с разкази на името на големия писател Йордан Радичков, за книгата „Таралежите излизат през нощта“, (изд. „Жанет 45”). Тя получи финансова премия в размер на 1 500 лева и статуетка на скулптора Емил Попов, които й бяха връчени от председателя на журито академик Владимир Зарев. Йорданка Белева е поетеса и писателка, носителка на престижни награди от множество конкурси. Автор е на стихосбирки, сборници с разкази, книги за деца.

„Харесвам прозата на Йорданка Белева заради тази невероятна, доведена до съвършенство сложност на простотата, харесвам езика, на който са написани нейните разкази и с който тя си „играе“, както неуморните и винаги различни вълни си играят с неуморния и винаги еднакъв бряг“, каза председателят на журито Владимир Зарев.

Наградата „Дебют“ получи Луиза Кадиян за сборника „Безупречен свидетел“ (изд. „Фама”). Специална награда „Свирепо настроение“ получи Николай Табаков за своите „Р-р-разкази“ (изд. „Захарий Стоянов”). Трета награда спечели Радослав Бимбалов за сборника „Млък“ (изд. „Сиела”). За „Шекспир зад храстите“ (изд. „Жанет 45”) втора награда получи Светла Георгиева.

Грамота и подарък получи Красимир Димовски за „Момичето, което предсказваше миналото“ (изд. „Хермес”) – класиран в челната шестица.

Известният скулптор Емил Попов споделя, че за статуетката черпи вдъхновение от „Хора и свраки“ на Радичков. Смята яйцето за общ всеобхватен символ в творчеството на писателя, който свързваме с живота, новото начало и възраждането. Статуетката представлява документален колаж, превърнат в релеф, в който се виждат двустранно птици и сюжети от книгата.

Книгите на участниците в конкурса ще обогатят фонда на градската библиотека „Йордан Радичков“ в Берковица.