fb
НовиниПо света

„Кафка на плажа“ на Мураками стъпва на сцена, с турнета и в чужбина

2 мин.
kafka on the shore theater

Един от най-продаваните романи на Харуки Мураками ще бъде представен и като театрална постановка, съобщава Japan Daily Press. Сценичната адаптация на „Кафка на плажа“ ще отпътува за представления в чужбина през 2015 г., след като завърши обиколката си из театрите в градовете на Япония. Ще може да се види и от всички, живеещи в Лондон, Австралия, Сингапур, Франция и Китай.

Романът е адаптиран за театралната сцена от режисьора Юкио Нагинава, известен в индустрията със своите продукции на произведения на Шекспир на японски език, включително „Хамлет”, чието представление той е режисирал вече шест пъти. Той адаптира „Кафка на плажа“ за първи път през май 2012 г. за Sai-no-Kuni Saitama Theater и тази нова постановка ще бъде на турне в света след две години.

Прослушването за актьора, изпълняващ главната роля – тази на Кафка, ще се проведе през ноември. Част от екипа на пиесата вече са Рие Миязава, която преди това е участвала във филмовата адаптация на разказа на Мураками „Тони Такитани“, и Наохито Фуджики, актьор и певец, и те ще бъдат включени и в турнето.

kafka-na-plazha„Кафка на плажа“ е за 15-годишно момче на име Кафка, което само се наименова така в чест на известния немски писател Франц Кафка. То бяга от дома си в Токио, в стремежа си да намери майка си и сестра си. Историята се пресича с тази на Наката, един старец, който разговаря с котки и работи като търсач на изгубени котки. Известният автор Джон Ъпдайк е определил този роман като „настойчиво метафизичен гуляй за ума“.

Юкио Нагинава признава, че е трудно романът да се представи като театрална постановка, но и че той е много развълнуван да го направи отново. „Ще направя всичко възможно да го доведа до едно цялостно и завършено представление“, казва той пред Japan Daily Press.

[ + ]