fb
СпециалниЧети повече

Как 10 минути четене могат да променят живота (видео)

2 мин.

10 минути е времето, за което може да свариш едно (рохко) яйце, да направиш закуска или кафе.

10 минути е достатъчно време за един бърз душ, за уговаряне на среща, за преглед на фейсбук съобщенията и снимките на приятел.

10 минути е незначителен период от време, който запълваме непрекъснато с всевъзможни полезни или ненужни дейности, с любими хобита или досадни задължения.

10 минути четене за едно дете, заедно с неговите родители, обаче е повече от важен период от време, който му помага не просто да заобича книгите, но и да бъде много по-уверена, креативена и успешна личност в годините напред.

https://www.youtube.com/watch?v=Orb6xXPPBKo

Read On. Get On е британска кампания за стимулиране на детското четене, която акцентира точно върху тези незаменими “10 минути” и активната роля на родителите в процеса на създаване на запалени деца читатели, а от тук и по-малко изоставащи ученици, по-малко отпадащи от системата на образованието, по-малко провалени животи и затваряне в омагьосан кръг. Кампанията е много семпла, стегната и без излишни подробности, които да отклонят от основното послание – че четенето реално променя живота ни и е лична отговорност на всеки да действа.

Кампанията е дело на едни от най-големите неправителствени организации във Великобритания, които се занимават с промотиране на четенето (National Literacy Trust, Book Trust, The Reading Agency Beanstalk и др), заедно с представители на бизнеса и издателския бранш. Read On. Get On цели да повиши вниманието върху важността на четенето още от най-ранна детска възраст и да подпомогне с реални съвети (за родителите) и действия (от страна на всички останали) за това всяко дете да се научи да чете добре още в началния етап на образование.

Освен с много директен видеоклип с ясни послания, кампанията предлага чрез своя сайт и партньорски организации на всеки желаещ да се включи като доброволец-четец на деца и семейства, които имат нужда от допълнителна работа и подкрепа с четенето.

Освен с личен принос като четящ доброволец всички желаещи могат да подпишат и онлайн петиция до лидерите на основните политически партии, които да приемат политики стимулиращи детското четене така, че до 2025 година да няма деца до 11 годишна възраст, които не могат да четат добре.