fb
БиблиотекитеНовини

Как библиотеките в Лос Анджелис стимулират детското четене

2 мин.

В днешно време е доста по-вероятно да видите дете, забило нос в смартфон, отколкото в книга. Библиотеките в Лос Анджелис обаче са решили да работят в посока децата да заобичат четенето, научаваме от Mentalfloss.

Според скорошен доклад на Los Angeles Times окръг Лос Анджелис е въвел нови мерки, целящи стимулиране на четенето при децата, включително съвместна работа с местните училища. Всяко дете в образователната система получава автоматично библиотечна карта и не плаща наказателни такси до навършване на 21-годишна възраст, а тези, които са пресрочили периода за връщане на книга, се реваншират с допълнително четене.

Библиотека в източен Лос Анджелис (снимка: East Los Angeles Public Library)

Програмата, стартирала през юни, позволява на децата да „изплатят“ 5 долара наказателна такса с един час четене в библиотеката. Според Дарси Хейстингс, библиотечен администратор от окръг Лос Анджелис, в системата на библиотеките вече има 3500 възстановени блокирани абонамента благодарение на новите мерки. Досега на всеки абонат с наказателна такса от 10 или повече долара му е бил отказван достъп до библиотеката. Макар сумата от няколко долара да не е колосална, тя се оказва обезкуражаваща за децата.

Хейстингс коментира:

Когато наказателните такси се натрупат на сметката на младите ни абонати, те най-често спират да идват при нас.

Алеа Юрнека, детски библиотекар в библиотеката в източен Лос Анджелис, споделя, че поне 100 ученици на седмица използват новата политика за връщане на наказателни такси. Лейлани Медина, 11-годишна амбициозна читателка, е едно от първите деца, възползвали се от новата политика. Тя живее в източен Лос Анджелис и миналата седмица компенсира наказателната си такса от 4 долара с допълнително четене. Тя обича компютърните игри и ползва интернет, за да си помага с домашните, но това не й пречи да обожава и четенето и да дава пример на връстниците си.

Йейми Кортез, братовчедка на Лейла, коментира пред Los Angeles Times:

Тя използва думи, каквито не съм чувала от устата на други деца на нейната възраст, които прекарват времето си само с таблети.