fb
Как четешСпециални

Как четат децата: Елина Асенова

4 мин.
Elina Asenova

Elina AsenovaПродължаваме специалното детско издание на рубриката „Как четеш?“, част от „Дните на детските книги“ на сайта. В рамките на 13 дни ще Ви показваме страхотни деца на различни възраст, които четат много, обичат много книгите и със сигурност има на какво да ни научат.

Елина е на 9 години от Монтана, пее народни песни в група „Пъстренец Jr.” и играе балет в танцова школа „Финес”. Елина и нейната майка Нели бяха първите победители в рубриката „Аз чета с мама“ през 2010, която вече може да следите в „Детски книги„. Затова и ни беше много интересно да видим какъв читател е Елина. Ето и нейните отговори:

Какво са книгите за теб?
А ти какво би казала?… Книгите за мен са… вълшебство.

Какво четеш в момента?
Тази вечер преди да си легна съм решила да чета „Малки жабешки истории” на Йордан Радичков. Но съм започнала да чета също и „Ромски приказки” на Йосиф Нунев и една тъничка книжчица „Тате, хайде да отидем за гъби” от Маркус Маялуома. Сега имам настроение за жабешки истории…

Коя е любимата ти книга?
Матилда”! Там се разказва за едно изключително умно дете, каквото съм и аз. Много обичам и „Малкият Никола”, защото книгите за него са много смешни. Имам ги всичките. Като ги четем на глас с баба, с мама, направо си умираме от смях.

Имаш ли си любимо място за четене? Къде и как обичаш да четеш?
Най-много обичам да чета в леглото – все едно дали съм у дома, на гости, на зелено училище…

На кой герой от книга искаш да приличаш?
На Матилда! Тя освен че е гениална, не се отчайва от проблемите, а намира техните решения. И е много добродушна… 

Elina Asenova

Елина при първото си участие в „Аз чета с мама“

Обсъждаш ли книги с приятели? Приемаш ли техни препоръки?
Не обсъждам с приятели. Имам обаче читателски дневник. Подари ми го за Рождения ден моята учителка г-жа Севдалина Петрова. И аз й показвам какво съм записала за книгите, които съм прочела. И коментираме. Иначе обсъждам с мама книгите.

Ако някой приятел ми препоръча книга, ще се заинтересувам, но досега само госпожата ми е давала списък с препоръчани книги.

Има ли книга или автор, които препоръчваш отново и отново на всичките си приятели?
Не. Ние не си говорим за книги, а само да телевизионни филми и предавания.

Важно ли е за теб в книгата да има илюстрации?
О, да! Най-красивите, които съм виждала са на книгата „Приключенията на Робин Худ” и са нарисувани от Грег Хилдебранд. Подарък ми е от съседката ни д-р Велина Владинова за рождения ми ден. Преди това много харесвах илюстрациите на Андерсенови приказки, която е книга на мама и е издадена преди … 40 години сигурно.

Държиш ли да прочетеш главата до края, преди да оставиш книгата, или можеш да си спреш по всяко време?
Държа да дочета главата докрай.

Коя книга би взел със себе си на самотен остров и защо?
Само една ли? Бих взела тези, които в момента чета, за да ги довърша и… тези, които съм чела преди.

Ако срещнеш непозната дума, какво правиш?
Чета я на части. Опитвам се да се сетя какво може да значи. Питам някой възрастен, ако не отгатна. Вадех си непознатите думи преди и си записвах значенията, но сега не го правя…

Четеш ли книги от библиотеката?
Рядко, защото имам страшно много книги от мама и бате. Подарени също. Като ги прочета, ще взимам от библиотеката. Обаче ходя там, за да играя в Детски отдел на един страхотен компютър с тъч-скрийн, където има познавателни игри. Дал го е Бил Гейтс! И ходя на „Лято в библиотеката“, защото има забавни занимания, четат ни, обсъждаме, рисуваме, играем. Много е интересно.

Защо четеш: по задължение или за удоволствие?
Книги – за удоволствие, учебници – по задължение.