fb
Как четешСпециални

Как четеш: Ралица Узунова

5 мин.
ralica uzunova

ralica uzunovaРалица е енергична млада жена, която работи като мениджър Връзки с обществеността и реклама на един от големите столични хотели. Обича да чете и не се колебае да споделя мнението си за прочетените книги, както всъщност и самите книги. Мечтае за собствена малка книжарница. Пожелаваме и някой ден това да се случи, а дотогава разберете как чете.

Какво са книгите за теб?
Най-голямата ми страст, нещо повече от хоби, нещо, без което не мога. Имам книги непрекъснато с мен – навсякъде и използвам всяка свободна минута, за да чета.

Коя е книгата, която най-силно ти е повлияла? Или книгата, която най-силно те е замислила и те е накарала да промениш нещо в живота си?
Книгите, които най-много ми влияят са тези за отглеждане на деца – Франсоаз Долто – „Основни етапи на детството“ е книга, която много харесвам. Също любима книга ми е „Изворът“ на Айн Ранд, наистина доста време след като я прочетох остави следа в съзнанието ми.

Похапваш ли докато четеш? Ако го правиш, коя е любимата ти „храна за четене“?
Не, не похапвам докато чета.

Какво обичаш да пиеш, докато четеш?
Чай, кафе, капучино, чаша вино…

Izvorat Ayn RandОтбелязваш ли си някакви пасажи и моменти от книгите или идеята да драскаш по книгата те ужасява?
Отбелязвам си пасажи, но не драскам по книгите, обикновено си преписвам такива цитати. Но за книги, които са по-скоро наръчник и дават много ценни съвети си подчертавам задължително.

Как отбелязваш последната прочетена страница – книгоразделител, кучешки ушички (като прегъваш листа отдолу), оставяш книгата отворена?
Оставям книгата отворена, но най-често използвам всякакви попаднали ми листчета, за да отбелязвам. Единственото, което със сигурност не мога е да помня номера на страницата, до която съм стигнала.

Художествена или нехудожествена литература? Или и двете?
Художествена литература.

Eлектронни или хартиени издания? Или и двете?
Все още предпочитам хартиените издания – за мен има особено значение оформлението на корицата, обема на книгата, шрифта и всички тези детайли ми влияят в избора на книга и обожавам да избирам книги в книжарница. За съжаление електронните книги не дават подобни емоции, но все пак и аз ползвам електронни четци, които са доста удобни за път и за четене в превозни средства.

Държиш ли да прочетеш главата до края, преди да оставиш книгата, или можеш да си спреш по всяко време?
Напоследък, с липсата на време чета точно до момента, в който трябва да се откъсна от книгата, но по принцип предпочитам да довърша главата или действието, което се развива.

Можеш ли да захвърлиш книгата, ако авторът или самият текст те дразни?
Обикновено дочитам книгата докрай и след това решавам съдбата й – определено книги, които не ми допадат се опитвам да намеря читател за тях – пускам ги свободно в пространството – буккросинг, или разменям за интересна книга или просто я давам на желаещ да я чете.

Ако в книгата, която четеш главните герои те дразнят, може ли все пак да се нареди сред любимите ти книги?
Може, разбира се, аз по принцип се увличам от действието, а и ми е интересно да опознавам различни типажи – всеки един персонаж от книгите има общи допирни точки с реални хора, така че е хубаво четейки да „опознаеш“ много различни герои.

aliendeКакво четеш в момента?
В момента чета: „Къщата на духовете“ на Исабел Алиенде /на ел. четец/, „Колекционер на деца“ на Сабине Тислер – книга с ужасно заглавие, но съдържанието е поднесено интересно, „За мен спомни си в утрешната битка“ на Хавиер Мариас и „Озърнах се, няма те“ от Йекта Копан.

Коя е последната книга, която си купи?
„Озърнах се, няма те“ от Йекта Копан и „Дом на улица Езерна“ на Андрей Геласимов.

От тези хора, които четат само по една книга, ли си или можеш да четеш по няколко наведнъж?
По няколко наведнъж – в момента четири наведнъж.

Имаш ли си любимо място/време за четене?
Любимото време за четене ми е вечер преди лягане и на обяд, когато децата спят. Обичам да чета на плажа, чета в градския транспорт, опитвам да чета и когато се возя в такси, но нашите шофьори не дават такава възможност – или те заговарят, или слушат радио твърде високо.

Какво предпочиташ – поредици от книги или самостоятелни издания?
Самостоятелни издания, но и поредици – зависи от сюжета и майсторството на автора да предложи нещо ново във всяка следваща част.

Има ли книга или автор, които препоръчваш отново и отново на всичките си приятели?
Айн Ранд с „Изворът“ я препоръчвам, Франсоаз Долто също на настоящи майки, харесвам Анне Б. Рагде, Сергей Минаев, Димитър Шумналиев, Орхан Памук, Даниел Глатауер.

Как организираш книгите в библиотеката си? (по жанр, заглавие, име на автора, т.н.)
По принцип ги разделям по любими, по-малко любими и „разни“, но сега децата ги подреждат в библиотеката и имат много странен подбор. Непрекъснато отварят книгите и казват „няма, няма“, което означава, че нямат картинки. Нямам търпение да почнат да се заслушват повече в приказки, за да си ги припомня и аз.