fb
Как четешСпециални

Как четеш: Габриела Коева

5 мин.
Gabriela Koeva

Gabriela KoevaГабриела Коева е една от най-успешните български волейболистки в последните години – освен, че защитава цветовете на родния трибагреник, в момента тя е ключов състезател за турския Бешикташ.
Започва кариерата си в Спартак (Плевен), а след това преминава в столичния ЦСКА. От там прави първия си трансфер в чужбина, където заиграва в швейцарския Волеро (Цюрих). Следват Минерва Волей Павия и Бешикташ.
Освен отличен състезател на своя пост – централен блокировач, Габи усилено заляга и над учебниците – през пролетта на 2013-та се дипломира бакалавър, специалност бизнес администрация в МВБУ-Ботевград, а сега следва магистратура по същата специалност.
Красивата българка споделя, че съчетаването на спорт и следване не е лесна работа, но тя винаги се опитва да намира малко време, за да прочете още някоя нова книга, която да я докосне.
Ето какво ни сподели Габи за това „как чете”:

Какво са книгите за теб?
За мен книгите са един от най-приятните начини за релаксиране вкъщи или на път.

Коя е книгата, която най-силно ти е повлияла ? Или книгата, която най-силно те е замислила и те е накарала да промениш нещо в живота си ?
Не мога да кажа конкретно… Обичам различна литература – фантастика, романи, философска литература, криминалета. Трудно е да избера една книга и ако кажа, че харесвам Паолу Коелю ще е малко банално. Но неговите книги наистина те карат да се замслиш за нещата от живота. А кнгата, заради която промених начина си на мислене преди години, беше “Тайната”, ако това въобще може да се определи като типа литература, за който говорим.

Похапваш ли докато четеш? Ако го правиш, коя е любимата ти “храна за четене”?
По принцип не. Ям когато е време за хранене. Професионален спортист съм и е вече въпрос на навик.

Какво обичаш да пиеш, докато четеш?
Обичам да споделям книгата си с чаша вино вечер, но като цяло пия вода! :)

Отбелязваш ли си някакви пасажи и моменти от книгите или идеята да драскаш по книгата те ужасява?
Не обичам да драскам по книгите. Понякога, когато чета книга в on-line формат, може би си отбелязвам някои неща… обичам да цитирам някои мисли на авторите, които ме докосват по “онзи” начин и ме карат да искам да ги споделя!

Как отбелязваш последната прочетена страница – книгоразделител, кучешки ушички (като прегъваш листа отдолу), оставяш книгата отворена?
Книгоразделител със сигурност! Както казах, книгите са нещо специално за мен, обичам да са запазени и готови отново за прочит.

Художествена или нехудожествена литература? Или и двете?
И двете! Всичко зависи от самата книга.

Eлектронни или хартиени издания? Или и двете?
Предпочитам хартиени, но понякога нямам възможността да си ги набавя и електронните издания решават проблема.

Държиш ли да прочетеш главата до края, преди да оставиш книгата, или можеш да си спреш по всяко време?
Винаги чета главите до края, освен когато не съм възпрепятствана от обстоятелствата.

Можеш ли да захвърлиш книгата, ако авторът или самият текст те дразни?
Принципно не оставям книгите недовършени, защото подбирам литература, която знам, че си заслужава. Въпреки това не отричам, че се случвало текстът да не ме грабне и да нямам желание да я дочета.

Ако в книгата, която четеш главните герои те дразнят, може ли все пак да се нареди сред любимите ти книги?
Не ми се е случвало героите в книгите да ме дразнят.

Какво четеш в момента?Операция Джеронимо
В момента чета “Операция Джеронимо” на Крис Райън.

Коя е последната книга, която си купи?
Същата.

От тези хора, които четат само по една книга, ли си или можеш да четеш по няколко наведнъж?Чета по една книга. Обичам да се оставя историята да ме увлече и да й се отдам напълно. Но не отричам, че понякога ми се иска да прочета една и да започна друга, нетърпелива съм.

Имаш ли си любимо място/време за четене?
Обикновено вечер преди лягане или в почивката между тренировките. Също на път – винаги нося четиво със себе си. Пътувам много и това е най-приятния начин да прекараш дългите часове в автобусите и по летищата.

Какво предпочиташ – поредици от книги или самостоятелни издания?
Труден въпрос. Обичам поредици, защото знам че има още и това е вълнуващо, особено ако книгата ме грабне. Но чета и самостоятелни издания със същия ентусиазъм.

Има ли книга или автор, които препоръчваш отново и отново на всичките си приятели?
Има доста. Наскоро препоръчах Тери Пратчет и Истории от света на диска (поредица от 30-тина книги) на един приятел, който харесва фантастика. Много харесвам Тери Пратчет, неговия сарказъм, пародии и черен хумор. Затова трябва да благодаря на Пепко, (той знае за Сюзън ;) ), който пък ги препоръча на мен преди време.

Как организираш книгите в библиотеката си? (по жанр, заглавие, име на автора, т.н.)
Обикновено по автор. Обичам да колекционирам изданията, а истината е, че вече мястото по лавиците ми е кът.

Снимка: Личен архив

Благодарности на Виктория Георгиева от www.volleycountry.com за осъществяването на интервюто.