fb
Как четешСпециални

Как четеш: Гери Дончева

5 мин.

Гергана Дончева е позната като лице от малкия екран, модната сцена и не само. Завършва магистратура „Икономика на туризма” в УНСС и магистратура „Предучилищна педагогика” в СУ „Свети Климент Охридски”. Практиката ѝ в областта на педагогиката я среща с много деца, които вдъхновяват Гери да напише книги за българските малчугани.

Втората си книга „Приказни истории – телефон“ представя в седем български училища в САЩ и в Генералното Консулство на Република България в Ню Йорк. Гери Дончева се изявява и на музикалната сцена, като зад гърба си вече има пет песни и продължава да работи над нови музикални проекти. На модния подиум в България Гери все още е едно от най-търсените лица, има много участия в телевизионни реклами и модни ревюта на именити дизайнери. Гери участва и в българските сериали „Стъклен дом” и “Столичани в повече”.

Печели четвърто място в конкурса „Мис Глобал 2015“ и посещава Камбоджа и Виетнам с благотворителни мисии. От 2018 г. е директор на световния конкурс „Мис Глобал“. В периода 2017-2018 г. Гери е водеща на авторското си лайфстайл предаване “Карамел с Гери Дончева”. В момента Гери Дончева е водеща на предаването “Emergency makeover” по The Voice TV и е ПР на най-голямата болница за рехабилитация в България – “Сердика”.

Знаем, че Гери обожава да чете и я помолихме да ни разкрие част от книжните си навици и любими заглавия.

Коя е книгата, която най-силно ти е повлияла? Или книгата, която най-силно те е замислила и те е накарала да промениш нещо в живота си?
“Принципи” от Рей Далио и “Пабло Ескобар – моят баща” от Хуан Пабло Ескобар.

Похапваш ли, докато четеш? Ако го правиш, коя е любимата ти “храна за четене”?
Не. Всъщност доста “чета” аудиокниги, докато шофирам на дълъг път.

Какво обичаш да пиеш, докато четеш?
Шампанско или вода с балони, ако съм вкъщи и чета хартиена книга. Ако пътувам и слушам книга – пия вода и слушам с интерес.

Отбелязваш ли си някакви пасажи и моменти от книгите, или идеята да драскаш по книгата те ужасява?
Не пиша по страниците на книгите, освен ако не става дума за моя авторска книга, която ще трябва да надпиша за някого. Когато искам да си отбележа нещо в някоя книга, дискретно прегъвам ъгълчето на страницата в книгата или слагам някаква хартийка, която намеря под ръка.

Как отбелязваш последната прочетена страница – книгоразделител, кучешки ушички (като прегъваш листа отдолу), оставяш книгата отворена?
Оставям я отворена с листа надолу или ако съм в самолет например, я затварям и после се ориентирам по това къде е по-разтваряна и къде – по-новичка, стигнала съм на границата между двете ѝ “състояния”.

Гери Дончева (снимка: Костадин Кръстев – Коко)

Художествена или нехудожествена литература? Или и двете?
Предпочитам реални истории, харесвам книги, вдъхновени от действителни случаи.

Eлектронни или хартиени издания? А може би и двете?
Хах, изпреварих Ви! :) И двете, както писах по-горе, въпреки че хартията си е класика и предпочитам да имам възможността да помириша хартията, мастилото… Знаете как е!

Държиш ли да прочетеш главата докрай, преди да оставиш книгата, или можеш да си спреш по всяко време?
Мога да спра по всяко време ако се налага, обаче предпочитам да чета главата докрай. Има случаи обаче, когато съм пред припадък и просто заспивам – в тези случаи довършвам, когато се събудя.

Можеш ли да захвърлиш книгата, ако авторът или самият текст те дразни?
Разбира се! Имаше една книга с ужасно много продуктово позициониране в нея и след като поех достатъчно, спрях да се занимавам с нея…

Ако в книгата, която четеш, главните герои те дразнят, може ли все пак да се нареди сред любимите ти?
Да.

Какво четеш в момента?
Чета вашия куиз с въпроси за това какво чета :)

Коя е последната книга, която си купи?
От една година търсех собственото си произведение – първата ми книга “Истории от Свети Влас”, тъй като беше свършила в разпространителската мрежа, а на мен не ми беше останала нито една, та я намерих случайно преди седмица и си я купих. Бях се отказала да я търся, а тя сама ме намери :)

От тези хора, които четат само по една книга ли си, или можеш да четеш по няколко наведнъж?
One thing at a time! Едно по едно!

Имаш ли си любимо място/време за четене?
На плажа чета денем, вкъщи чета предимно вечер или ако е уикенд – по всяко време на деня.

Какво предпочиташ – поредици от книги или самостоятелни издания?
Самостоятелни издания като че ли… Всъщност, ако са действителни истории, може и поредица.

Има ли книга или автор, които препоръчваш отново и отново на всичките си приятели?
Нищо не препоръчвам на никого. На вкус и на цвят – знаете останалото…

Как организираш книгите в библиотеката си? (по жанр, заглавие, име на автора, т.н.)
Сега ще се смеят много хора: по размер, по цвят и по “възраст”. Книгите, които наследих от семейната библиотека на прародителите ми, са доста захабени и си личи, че са от едно време – те са подредени по големина и са в една част на библиотеката. “Новите” книги – тези, които съм получавала като подарък през моя живот (от дете насам), са подредени в друга част на библиотеката и пак са по цвят и големина, като детските книги са в отделна част.

Снимка на публикацията: Йордан Петков