fb
Как четешСпециални

Как четеш: Милена Златарова

5 мин.
Milena Zlatarova

Milena ZlatarovaАко сте изкушени от класическата музика и следите изявите на Софийска филхармония, вероятно познавате Милена като първата виола на оркестъра. Освен отличен музикант, тя е и страстен читател, един от най-дългогодишните и активни буккросъри в България, главният виновник за „проговарянето” на www.bookcrossing.com на български език и един от инициаторите на сайта за размяна на книги „Предай нататък книга”.

Сигурни сме, че вече сте нетърпеливи да узнаете какви са читателските й навици.

Какво са книгите за теб?
Ежедневна необходимост. Мания. Докосване до чужди светове. Общуване с човека зад думите.

Коя е книгата, която най-силно ти е повлияла? Или книгата, която най-силно те е замислила и те е накарала да промениш нещо в живота си?
Трудовете на К.Г.Юнг, двете книги на Робърт Пърсиг („Дзен и изкуството да поддържаш мотоциклет“ и „Лайла“), „Игра на стъклени перли“ на Херман Хесе.

Похапваш ли докато четеш? Ако го правиш, коя е любимата ти “храна за четене”?
Като малка много обичах да гризкам хляб със сирене и краставица, докато чета. Особено ако четях приказка и в нея героят сядаше да похапне… веднага се втурвах и аз към кухнята. :-))

След това дълго време съчетавах четенето с шоколад. Откакто отказах шоколада, остана само четенето.?

Какво обичаш да пиеш, докато четеш?
Кафе! Страхотно ми върви с книгите!:-)) Може също и зелен чай.

Отбелязваш ли си някакви пасажи и моменти от книгите или идеята да драскаш по книгата те ужасява?
Принципно ме ужасява. Склонна съм да го допусна при специализирана литература, но за художествена ми е нетърпимо. По тази причина много ми допада отбелязването в електронните четци – много е дискретно, а същевременно нужните пасажи са ти винаги подръка.

Как отбелязваш последната прочетена страница – книгоразделител, кучешки ушички (като прегъваш листа отдолу), оставяш книгата отворена?
Ако оставям за малко книгата, я „захлупвам“ отворена надолу с главата.:-)) Обичам разделители, но рядко ги ползвам. В повечето случаи запомням страницата.

Художествена или нехудожествена литература? Или и двете?
И двете. Освен романи, обичам да чета мемоари, автобиографии, дневници, книги за психология и литература и на всякакви други теми, които ми се сторят интересни.

Eлектронни или хартиени издания? Или и двете?
Много си обичам четеца за е-книги! Той обогати четенето ми като преживяване и ми помогна да оценя още по-добре предимствата и недостатъците на хартиената и електронната книга. Личните ми предпочитания клонят към него.

Държиш ли да прочетеш главата до края, преди да оставиш книгата, или можеш да си спреш по всяко време?
Когато ми е възможно, предпочитам да завърша главата. Когато чета в метрото, бързам да стигна поне до края на страницата, преди да сляза.

Можеш ли да захвърлиш книгата, ако авторът или самият текст те дразни?
Тепърва се уча на това.

Ако в книгата, която четеш главните герои те дразнят, може ли все пак да се нареди сред любимите ти книги?
Май не се сещам за такъв случай…

Какво четеш в момента?
“To the End of the Earth” by Tom Avery – за полярна експедиция по стъпките на Пиъри.

Коя е последната книга, която си купи?
“Proust and the Squid. The Story and Science of the Reading Brain” на Мариан Уолф.

От тези хора, които четат само по една книга, ли си или можеш да четеш по няколко наведнъж?
Откакто имам четец за е-книги, чета поне по две книги едновременно – една на хартия вкъщи и една на четеца навън. Но истината е, че чета най-добре и най-бързо, ако се фокусирам само върху едно заглавие.

Имаш ли си любимо място/време за четене?
През лятото – на плажа! Обичам да чета в малки, уютни кафененца, които са си „мои“ места, но го правя, само ако ми се появи свободен интервал между други ангажименти. Чета с удоволствие навън, когато извеждам малката ми дъщеря да си играе, а също и когато пътувам, независимо от превозното средство. Любимите ми часове са през нощта, когато съм се зачела в нещо много интересно и просто не мога да си легна, докато не го свърша, а наоколо е тихо, тихо и всички спят…

Какво предпочиташ – поредици от книги или самостоятелни издания?
Самостоятелни издания.

Има ли книга или автор, които препоръчваш отново и отново на всичките си приятели?
Сещам се за такъв, който вече не смея да препоръчам – Орхан Памук. Много го обичам, но установих, че трудно се харесва на останалите и в повечето случаи те остават разочаровани. Старая се препоръките ми да са съобразени с индивидуалния вкус и предпочитания на човека. Все пак си позволявам отвреме-навреме да „досаждам“ за автори като Амос Оз и Карлос Руис Сафон и за моя радост, с доста голям успех.

Как организираш книгите в библиотеката си? (по жанр, заглавие, име на автора, т.н.)
Най-новите книги слагам на видно място, за да ме подсещат да ги прочета, без да отлагам. При периодичните пренареждания премествам от задните редове на предните – пак със същата цел.? Досега съм успяла да поставя на едно място само колекцията си романи на Орхан Памук и книгите на Пърсиг. За кой знае каква система при останалите няма пространство и време.

[ + ]