fb
Новини

Как четеш: Радостина Христова

7 мин.
Радостина Христова

Днес ви срещаме с Радостина Христова, която повечето от вас познават под онлайн псевдонима ѝ „Радостна мама“. Тя е радостна мама на двама сина – Боян и Деян. Блогър и фен на маркетинга, от две години активно проповядва радостта от майчинството под формата на текстове, снимки, видеа и забавни истории. Завършила е Книгоиздаване, Арабистика и Маркетинг, работила е като PR, Account Manager, главен редактор на медия, все дейности свързани с комуникация. Книгите са неизменна част от ежедневието ѝ и решихме да я разпитаме за тяхната роля в живота ѝ.

Коя е книгата, която най-силно ти е повлияла? Или книгата, която най-силно те е замислила и те е накарала да промениш нещо в живота си?
Чета основно любовни романи от Англия, САЩ, Австралия. Преди година реших слушам аудиокниги и първият ми избор беше „Икигай. Tайните на Япония за дълъг и щастлив живот“. Толкова силно ме развълнува и замисли, че поетапно започнах да правя малки промени в деня си, в начина си на хранене, нагласата към света като цяло.

Похапваш ли, докато четеш? Ако го правиш, коя е любимата ти “храна за четене”?
Не. Никаква храна. Освен ако някоя книга не е така завладяваща, че да обядвам с нея, но това се случва много рядко, защото си ѝ отделям необходимото време и пространство.

Какво обичаш да пиеш, докато четеш?
Пия постоянно вода, зимата – топъл плодов чай, лятото – кафе или студен чай. Обикновено не консумирам нищо, освен ако не е снежно навън и ми се иска горещ шоколад, за да съм като героинята в любовния роман :)

Отбелязваш ли си някакви пасажи и моменти от книгите, или идеята да драскаш по книгата те ужасява?
О, пиша отстрани в бялото поле, подчертавам с маркер или писец, огъвам листа, за да отбележа. Книгата за мен е жив източник на информация, радост, ново знание и затова не я „щадя“. Искам като я отворя пак, да знам кое е било супер важно и така по-лесно го запомням – с визуални маркери.

Как отбелязваш последната прочетена страница – книгоразделител, кучешки ушички (като прегъваш листа отдолу), оставяш книгата отворена?
Всякак. Напоследък чета в банята, докато децата се къпят, така че като скоча рязко, просто мятам книгата отворена надолу или с прегънат лист. Обичам краасиви книгоразделители, магнитни, ръчно направени, розови. Зависи от ситуацията, ползвам различни начини да отбележа. Понякога децата ми махат книгоразделителя, затова се научих да помня до коя глава съм стигнала горе-долу.

Художествена или нехудожествена литература? Или и двете?
Художествена любовна литература е моят първи избор. Но нехудожествена образователна, за отглеждане на деца, маркетинг, самопомощ чета при нужда и за разнообразие. Със Storytel открих аудиостатии от Списание 8, които са много интересни и любопитни. Слушах за Илън Мъск, за работата на мозъка и подобни.

Eлектронни, хартиени издания или аудиокниги? А може би и трите?
Що се отнася до книгите, не се ограничвам. Има ли интересно заглавие, грабне ли ме нещо, чета от телефона, на хартия, а напоследък се вманиачих по аудиокнигите, които слушам по площадки с децата, докато ги приспивам, когато готвя или пък отивам пеша някъде. В различно време от деня и спрямо настроението ми избирам на какъв носител да чета или слушам.

Държиш ли да прочетеш главата докрай, преди да оставиш книгата, или можеш да си спреш по всяко време?
Да. Винаги ми се иска да прочета до глава, но все по-често не успявам, защото чета на най-странни места и в смешни ситуации, така че вече е важно да чета всеки ден, а не да стигна до край.

Можеш ли да захвърлиш книгата, ако авторът или самият текст те дразни?
Kатегорично да. Обикновено давам 60 страници реверанс. Ако не ме грабне, спирам и започвам друга. Не бих искала да си губя времето с безинтересни четива, докато имам толкова голям избор и може да изскочи нещо велико. Има случаи, в които авторът ме дразни, защото не кара героите да постъпят както аз искам, но това е друго. Тогава чета докрай, защото съм любопитна. Завхърлям само такива, които не ми носят наслада.

Ако в книгата, която четеш, главните герои те дразнят, може ли все пак да се нареди сред любимите ти?
Да! Господин Дарси дразни света и все пак „Гордост и предразсъдъци“ е сред любимите на поколения читатели. Това, че ме дразнят, е чудесен повод да мисля повече, да се вълнувам, да фантазирам аз как бих постъпила.

Какво четеш в момента?
„На Запад от залеза“ на Франсис Скот Фицджералд от изд. „Плеяда“. Започва малко слабо, но Фицджералд ми е интересен като личност и автор, затова ще дам шанс. Посредата съм и на „Само за ваканцията“ на „Хермес“. Тя е по-свежо, лятно четиво.

Коя е последната книга, която си купи?
Купих „На Запад от залеза“, но пък преди това поръчах 10 наведнъж, защото изпитвам ужас да остана без книга за четене вкъщи :)

От тези хора, които четат само по една книга ли си, или можеш да четеш по няколко наведнъж?
Преди бях само с една. Вече искам повече, искам разнообразие. Научих се да слушам книга за детско възпитание, да чета любовен роман и да си крада минути за исторически личности като Фицджералд. Човек се адаптира спрямо ситуацията и нуждите си. След време може да мина пак на една книга.

Имаш ли си любимо място/време за четене?
Имам си любимо четене – мога да го правя навсякъде по всяко време, след децата чета в банята, в колата, докато спят там, на двора, на стол, на пода, по дивани и шумни места, заведения или на плажа, правя го навсякъде и нищо не ми пречи.

Какво предпочиташ – поредици от книги или самостоятелни издания?
Имам любими поредици и искрено страдам, когато прочета последната книга от тях. При самостоятелните нямам ангажимент, но пък си мисля какво би се случило, ако има следваща книга. Така че съм фен на тези с продължение, докато не задоволят нуждите ми от истински край на историята :)

Има ли книга или автор, които препоръчваш отново и отново на всичките си приятели?
Да! „Моята история“ от Мишел Обама, „Кутия шоколад“ и „Тайна с дъх на парфюм“ на Фиона Макинтош, „Чаената роза“ от Дженифър Донъли. От аудиокнигите – „Галерия на шепота“ от Фиона Дейвис и „Икигай“. От тези за възпитание – „Скъпи, провалих децата“. Препоръчвам книги спрямо човека и моментните му нужди :)

Как организираш книгите в библиотеката си? (по жанр, заглавие, име на автора, т.н.)
Обикновено са наредени по поредици и по последно прочетени. В една стая са новите, в друга стая слагам прочетените. Имам и рафт за литература за родителите, друг за маркетинг и реклама, трети с любими заглавия.

Снимка на публикацията: Стивън Димитров