fb
Как четеш

Как четеш: Велислав Павлов

5 мин.
Velislav Pavlov

Велислав Павлов е един от най-проспериращите български актьори напоследък. На сцената е повече от 10 години, завършил е актьорско майсторство в Нов Български Университет (НБУ).  Роден е на 16.01.1974 в Берковица. Дебютът му на театралната сцена е в „Идиот“ по Ф. Достоевски на Деси Шпатова. След успеха, последвал от ролята му, Мариус Куркински го взима за „Кралят Елен“ от Карло Гоци, която постановка Велислав играе 5 години в Народен театър „Иван Вазов“. Гледали сме го с неприкрит възторг от таланта му в българските филми „Дзифт“, „Източни пиеси“ и „Шменти капели“, след което го гледахме и в главната роля в сериала по Нова ТВ „Отплата“ (чудим се само кога ли ще има 2-ри сезон), където си партнираше с Орлин Павлов, Стефан Щерев, Ива Янкулова. Гледахме го и като търговец на тютюн от турски произход в сериала „Дървото на живота“ по ТВ 7. Велислав е участвал и в много международни продукции, повечето американски, за които твърди, че така и не е гледал. Една от тези продукции е „Непобедимите 2“, където играе терорист. Партнирал си е  с величия като Вал Килмър, Антонио Бандерас, Морган Фриймън, Джон Кюсак, Долф Лундгрен и Жан-Клод ван Дам. В личен план Велислав е омъжен за актрисата Юлиана Сайска, с която отглеждат прекрасният син Йоан. Хобито му е да свири на китара, а нашето хоби са книгите, затова решихме да го попитам как чете. Вижте какво ни разкри той:

Какво са книгите за теб?

Информация, философия, настроение, атмосфера, истории, стил, време, предмет, който ме успокоява..

Коя е книгата, която най-силно ти е повлияла ? Или книгата, която най-силно те е накарала да се замислиш и те е накарала да промениш нещо в живота си ? 

Ами аз чета от 6-годишен и със сигурност книгите са ми повлияли много, не мога да се сетя сега коя би била най-важната… Любими ми бяха приключенските, така че може би Джек Лондон, О’Хенри, книги за гори и за животни.. но, понеже отскоро (2 години) съм баща и вкъщи четем книги за взаимоотношенията в семейството и що за стока са децата;), мога да кажа кои са последните, които ми казват, че има още какво да се променя – двете преведени на български книги на Йеспер Юл. Вчера разбрах, че има и трета преведена и ще си я купя с удоволствие.

Похапваш ли докато четеш? Ако го правиш, коя е любимата ти “храна за четене”?

Да, понякога.. може би ябълки.., или пица.. или кисело мляко.. или малки сандвичи, които Юлиана ми прави.. ;))

Какво обичаш да пиеш, докато четеш?

Ами зависи какво  чета.. ако е Буковски е нещо твърдо ;)) понякога вино.. сутрин кафе, разбира се..:)

Отбелязваш ли си някакви пасажи и моменти от книгите или идеята да драскаш по книгата те ужасява?

Не, не го правя.. по-скоро препрочитам..

Как отбелязваш последната прочетена страница – книгоразделител, кучешки ушички (като прегъваш листа отдолу), оставяш книгата отворена?

Понякога се опитвам да запомням страницата (рядко ми се получава). Понякога слагам книгоразделител или каквото имам подръка, но не прегъвам страници.

Художествена или нехудожествена литература? Или и двете?

И двете… дълго време бях изгубил апетит за четене и четях предимно специализирани неща.. но от 1-2 години започнах отново да чета и то различни работи..

Eлектронни или хартиени издания? Или и двете?

Хах, ами.. до скоро бях твърд привърженик на книгите като предмети, от хартия, с миризмата, обема, кориците и т.н., но отскоро, откакто прочетох целия Пелевин на iPad в chitanka.info, съм привърженик и на електронните.. в крайна сметка важно е да се чете, няма значение как, и двата начина си имат предимство.

Държиш ли да прочетеш главата докрая, преди да оставиш книгата, или можеш да си спреш по всяко време?

Ами, да, спазвам такова правило, но разбира се, когато дойде сънят, просто я оставям (книгата:)

Можеш ли да захвърлиш книгата, ако  авторът или самият  текст те дразни?

С пълна сила, но вече обикновено знам какво започвам да чета..

Ако в книгата, която четеш главните герои те дразнят, може ли все пак да се нареди сред любимите ти книги?

Едва ли..

Какво  четеш в момента?

„Дар” на Набоков, „Владетелят” на Николо Макиавели и разкази на Алис Мънро на iPad-a и ‘Горски Цар’ на Мишел Турние и ‘Видрица’ на поп Минчо Кънчев в книги..

Коя е последната книга, която си купи?

„Невидими кризи” на Георги Господинов

От тези хора, които четат само по една книга ли си, или можеш да четеш по няколко наведнъж?

Ами, по принцип, като започна нещо и ми харесва, не спирам, докато не го свърша. Но понякога чета книги, от които трябва да си почина и така стават по няколко наведнъж..

Имаш ли си любимо място/време за четене?

За време, предполагам, че е нощта, което предполага като място леглото..

Какво предпочиташ – поредици от книги или самостоятелни издания?

Ами, каквото дойде.. по-скоро второто..

Има ли книга или автор, които препоръчваш отново и отново на всичките си приятели?

Булгаков, Гогол, Набоков, Маркес, Буковски, отскоро Пелевин.. Господинов, Терзийски.. има и други..

Как организираш книгите в библиотеката си? (по жанр, заглавие, име на автора, т.н.)

Най често по жанр.. но, харесвам и по форма и цвят.. ;))