fb
БлоговеМнения

Как да накарате детето си да чете?

5 мин.
kak da nakarate deteto si da chete

Ако думата „накарате“ в заглавието Ви е подразнила, защото осъзнавате, че четенето е удоволствие, а не нещо насила, тогава може би нямате нужда да четете този пост. Но ако не Ви е подразнила, тогава задължително го прочетете докрай.

Голяма част от родителите се сещат, че е време да насърчат детето си да чете, когато то вече е в тийнейджърските години. Но ако едва тогава започнете да възпитавате любов към книгите, ще е вече късно.

Не бива обаче и да се успокоявате с мисълта, че четенето е даденост, че някои просто се раждат с любов към книгите, а други – не. Истината е, че дори и да има предопределеност, в основната част от случаите отношението към написания текст се възпитава и то не от учителите, а от родителите.

Когато се говори за възпитаване на четенето, не се има предвид чрез наказания и строгост, а чрез личен пример. Ако Вие самите обичате да четете, просто не лишавайте детето си от това удоволствие. Но най-вероятно, ако сте от любителите на книгите, Вие сте се затрупали с детски книги, още преди да имате дете, така че нямате нужда да ви казваме, че личният пример е най-важен.

Пренаталното четене отдавна вече не е просто странна дума и много проучвания доказват, че още докато е в корема на майка си, детето може да чува и препоръчват да започнете да му четете на глас още след първите няколко месеца от бременността.

Тоест изказвания от типа: „Детето ти не е ли прекалено малко за книги?“, са приемливи може би единствено, ако детето още не е заченато.

5895_8107Всичко след този момент не е прекалено рано. Така че четете и на бебето в корема, и на бебето след като се роди, дори и разни баби и лели да ви убеждават, че това е безсмислено.

Не чакайте и много, за да започнете да създавате на бебето негова собствена представа за книгите. Най-подходящи в този период са гумените книги, които могат да се лапат и хапят. Така бебето подсъзнателно ще свикне с това да държи книга в ръцете си, да си играе с нея и да я обича. Когато поотрасне, идват на помощ книжките за оцветяване, с картинки и комиксите. Важно е детето да знае, че те са негови и че може да прави каквото иска с тях. Не му се карайте, ако ги драска или къса – особено, когато е още малко и не го прави в изблик на гняв, а на любознателност. Така то изразява своето отношение. Ако го хокате, че е унищожило някоя книга, то ще започне да възприема книгите като нещо неприятно, заради което му се карат и ще спре да ги обича. Напротив насърчавайте го да си играе с тях, важното е да знае, че те са извор на забавление.

Много е важно, както и при всички останали родителски занимания и четенето да е разпределено между двамата родители – не бива да чете само майката или само бащата, защото детето може подсъзнателно да свърже процеса само като „женски“ или „мъжки“.

Дори и книгите да са на почит в дома Ви, недейте да притискате детето да започне да чете максимално бързо. Не определяйте четенето като норматив, който трябва да се покрива от най-ранна възраст и то по възможно най-много страници.

Оставете любопитството на детето да го води само и най-вече нямайте претенции към книгите, с които детето прави първите си опити да чете.

899943_11533756Освен това, когато малчуганът се научи вече да се справя сам, му давайте негово собствено време да изпитва наслада от четенето, но не го лишавайте изведнъж и от удоволствието вие да му четете. Всъщност четенето на глас е съвсем различно удоволствие и споделянето на четиво с любим човек е нещо, което не само че не бива да преставате да практикувате с детето си, а е добре да въведете и да практикувате и с партньора си. Прекрасно е да почетеш на някого или някой да ти почете.

Ясно Ви е, предполагам, и че не е добре да сравнявате детето с другарчетата му по критерий четене. Ако започнете да му давате за пример колко страници чете съседското дете, само ще го накарате да се чувства потиснато и да забрави, че четенето е удоволствие.

Не го забравяйте и вие!

Винаги давайте право на избор по отношение на четивата. Не се опитвайте да пробутате на детето „важните“ произведения. Научете го на любов към книгите, а после то само ще определи кои са важните за него.