fb
БлоговеМаркетинг за издатели

Как да си партнираме по-добре с книжните блогъри

5 мин.
computer-books

Неслучайно поставям темата за добрата комуникация с книжните блогъри още сред първите в рубриката за маркетинг в книгоиздаването. „Аз чета“ стартира преди 7 години точно като блог за книги, след което неколкократно разширява капацитета си, за да стигнем до сегашния формат – новинарски и аналитичен портал за книги и четене, включващ и възможност за издателите сами да качват информацията за своите събития в сайта.

Та, да си дойдем на думата – наред с традиционните медии, с които всяко уважаващо себе си издателство има изградени сериозни връзки, е добре да имате контакти и с пишещите за книги онлайн. Книжните блогъри у нас са немалко и правят доста четени блогове. Най-популярните сред тях, ако не броим „Аз чета“, са Христо Блажев (Книголандия), Преслав Ганев (Литературата днес), Георги Вълков (Книжен Жор), Жоро и Девора (Библиотеката), Аделина „Змей“ Генова (Книгозавър), девойките от „Четецът“, Бранимир Събев, Стоян Христов (Zonko), и още доста по-малки, но все пак четени блогъри, с които си заслужава да поддържате връзка. Най-малкото защото представляват пряка комуникация и обратна връзка с читателите. А и мнението им има все по-голямо значение сред останалите читатели, когато стане време да си изберат книга за купуване от книжарнижата.

Неотдавна попаднах на един материал от Фозия Бърк, създател и президент на FSB Associates, която обобщава осем правила за развиване на добри отношения с книжните блогъри. Важно е и мисля, че ще ви е интересно, затова съм избрал някои от тях (в черно), които са приложими и на родна почва (коментарите са от мен):

1) Опознайте ритъма на работа на блогърите – някои блогъри четат по няколко книги на седмица (като Христо Блажев) и пускат рецензии всеки ден, други пък предпочитат де четат доста, но да пишат по-рядко. Следете внимателно техните постове, разберете кой какви книги обича да чете и им предлагайте някои от книгите си. Недейте обаче да притискате със срокове за публикуване на текстове – това разярява – същността на „тестването“ на книгите по принцип е необвързващо (за обвързващото се плаща :)

2) Търсете нови блоговеКнигосферата в България постоянно се разраства, защото все повече хора имат нужда да споделят за кнгигите, които четат. Това, което ние започнахме преди 7 години, сега е почти мода, затова трябва да го следите отблизо. Нови блогове за книги добавя и Преслав в секцията си „Книжни блогове“, но и по-старите книжни блогъри поставят линкове към нови свои колеги.

3) Оценявайте отделните блогове – ако издателството ви не може да отделя големи количества от т.нар. „медийни бройки“, изберете си някои от по-посещаваните блогъри и се съсредоточете в комуникацията с тях. Търсете броячи за посещенията по сайтовете и имайте предвид, че 200-300 уникални посещения на ден за книжен блог е повече от добро представяне. Не пропускайте обаче да прецените качеството – специализиран блог за фентъзи може да се окаже доста по-ефективен, ако издавате книги в този жанр.

4) Подхождайте с лично отношение към блогърите – за разлика от журналистите, блогърите не са свикнали да получават прессъобщения, а държат на личния контакт. Така че си пишете лично с всеки от тях и така ще спечелите доста по-лесно благоразположението им.

5) Не ги притискайте – някои блогъри просто не харесват думата „PR“ (като цяло, много мръсна в онлайн пространството, странно защо), затова в началото може би ще се държат резервирано. С течение на времето обаче вероятно ще успеете да изградите добра връзка, особено ако говорите един общ език и двете страни имат полза от сътрудничеството ви – за тях четенето е страст, така че държите оръжието към тяхната любов в свои ръце.
Но в никакъв случай не изисквайте много от блогърите и не притискайте със сроковете – личните медии, каквито са блоговете, нямат определен час на „затваряне на броя“, така че може да се наложи да почакате докато видите ревю за изпратена книга.

6) Изпращайте само подходящи заглавия – наистина, не хабете време и усилия, пращайки книги, които блогърите не биха прочели. Ако не успявате да видите какви книги точно харесват конкретните блогъри, просто ги попитайте. Можете да им пишете веднъж седмично с информация какви книги предстои да издадете и кои от тях биха искали да прочетат и представят в блоговете си – ще е по-лесно за тях да планират времето си за четене, а за вас – по-рентабилно.

Фозия е събрала наистина есенцията в отношенията с блогърите, така че е добре да имате предвид тези неща. Сега очаквам въпросите и коментарите ви – разкажете ми и какъв е вашият опит в комуникацията с книжни блогъри.

Ако искате да получавате текстовете от серията „Маркетинг за издатели“ директно на своята електронна поща, абонирайте се от тази форма:

[wysija_form id=“2″]