fb
@-книгиЕ-книги

Как се прави мобилна приказка-игра?

3 мин.

Как да създадат собствена приказка игра, която да е подходяща за всякакъв тип мобилни устройства и да е интересна за максимален брой потребители, показа художничката Мая Бочева по време на специален майсторски клас в рамките на международния фестивал на анимационния филм „Златен Кукер 2017“.

„Всяко подобно приложение е приказка, която сама по себе си е анимационен филм. Има много игри и задачки, но част от главите са просто за забавление на децата“, обясни Бочева, която е създател на мултимедийния проект за деца „Туй-онуй“.

Преминавайки през етапите на планиране на играта, Мая Бочева посочи бизнес плана като един от най-важните моменти. „Подгответе го още от самото начало, с акцент върху маркетинга и избора на подходящия екип от хора, който след това да бъде задържан“, каза художничката.

Най-важната част от проекта обаче е организацията на информацията, защото се работи с различни хора с различен опит и навици. „Всяко действие, всеки малък детайл трябва да се опише подробно в спецификациите за програмистите. Отделно от това се изготвят и сторибордове за анимацията на нивата“, посочи Мая Бочева.

Една от трудностите при създаването на „Туй-онуй“ според нея е бил изборът на правилната платформа. След няколкомесечно проучване на различни програми, с които може да се построи приказката игра, се спират на Spine, създадена специално за правене на анимация за мобилни устройства. Нужно им е по-лесно експортиране за повече устройства с достатъчно добра компресия, за да се поддържа малък размер на самото приложение. Spine се оказва добър вариант и защото им дава възможност да комбинират с платформата за създаване на 3D игри Unity.

„Много трудно беше да намерим и добър аниматор – ето това е ниша, която вие, като творци, можете да запълните“, посъветва Бочева младите художници от специалност графичен дизайн в Националната художествена академия.

Според нея не трябва да се разчита единствено на интуитивността на приложението, а във всяка ситуация да бъде възможно да се активират подсказки за различните функционалности на играта.

Кои са оптималните параметри за изображенията, когато създавате мобилна приказка-игра

Кои са оптималните параметри за изображенията, когато създавате мобилна приказка-игра

„В нито един момент не забравяме, че това не е просто мобилно приложение, а приказка, и е важно децата да четат. Затова сме включили освен анимации, и немалко текст“, каза Бочева.

Авторката на приключенията на Любка разказа за практиките за създаване на мобилни приказки в световен мащаб, като разкри, че дори най-големите издателства в света залагат минимален брой интеракции в своите интерактивни приказки с цел по-лесно управление на играта.

Мая Бочева е един от приятелите на „Аз чета“, които ще бъдат на щанд Б19 по време на Пролетния базар на книгата в НДК межу 23 и 28 май. Не пропуснете да се срещнете с нея!