fb
ВидеоМултимедия

Какво е „Uzumaki“? (видео)

1 мин.

2Uzumaki“ е „графична новела“, както мнозина погрешно превеждат на български език понятието „graphic novel“, което всъщност означава „илюстрован роман“, и започва да излиза в Япония на 29-ти август 1998 г. Получава номинация за престижната награда Eisner и се превръща в световен хит. Макар да е хорър манга, авторът Джунджи Ито е нарисувал „Uzumaki“ много повече в западен, отколкото в източен стил, а и вдъхновенията му са отчасти имена, които свързваме със Северна Америка, а не с Азия.

Един от основните му творчески ментори е щатският писател Хауърд Лъвкрафт, особено по отношение на зловещите морски творения в комикса „Gyo“, a също и на обсебващото древно зло, което буквално видоизменя психиката и физиката на своите жертви в „Uzumaki“. 3Именно този аспект на емоционална и плътска трансформация, този шокиращ и безмилостен „body horror“, много напомня на творчеството на още една макабрена жанрова фигура: канадския режисьор и сценарист Дейвид Кронънбърг. Разбира се, колцина от сънародниците му също го инспирират, най-вече бруталният Хидеши Хино, който не само е сред големите имена в по-мрачната манга, но е и един от виновниците за скандалната и екстремно натуралистична ъндърграунд поредица „Guinea Pig“, която в края на миналия век създава такъв шоков фурор, че разни по-наивни люде я взимат за снъф.

По повод годишнината от излизането на „Uzumaki“ екранизацията му, дело на Акихиро „Хигучински“ Хигучи, е тема в новия брой на подкаста Inglourious Kunts – един специален проект на филмовия сайт Operation Kino: