fb
БългарияНовини

Кампанията „Подари приказка“ събира книги за деца от уязвими семейства

3 мин.
баща и дъщеря четат книга

Кампанията „Подари приказка“ на програмата “Заедно – здраво бебе, здраво бъдеще” събира детски книги, които да зарадват децата и техните родители от уязвими социални групи за коледните празници. Желаещите да допринесат за каузата за ранно детско четене могат да го направят до 30 ноември – с даряване на книги за деца от 0 до 3 години или изпращане на видео на родител и дете, които четат детска книга.

Организаторите търсят широк кръг от съмишленици, които да подкрепят усилията им в сферата на ранното детско развитие и патронажната услуга за семейства, живеещи в трудност. В първото издание на кампанията от септември 2019 г. са събрани над 1500 книжки и играчки за близо 120 семейства.

„Опитваме се да вдъхновим повече родители да четат на своите малки деца. Затова запишете видео как четете на детето си откъс от любима приказка, за да развиете въображението му и споделете на страницата на кампанията във фейсбук с #podariprikazka“, споделят те.

Кампанията е в полза на патронажната услуга „Заедно – здраво бебе, здраво бъдеще“, която “Тръст за социална алтернатива” тества в България от 2016 г. насам. Услугата подкрепя млади майки и семейства, живеещи в бедност, за да могат да отглеждат децата си в безопасна и стимулираща среда, въпреки лишенията и трудностите. Обучените патронажни сестри работят в София и Пловдив и в рамките на около 60 посещения полагат основите за по-добро бъдеще на семействата и децата им.  

Амбицията ни е някой ден тази услуга да бъде достъпна за всички семейства в нужда в страната. Затова искаме да я популяризираме заедно с резултатите от работата ни и да намерим съмишленици в лицето на родители, лекари, служители от социалната и здравната сфера в цялата страна.  

Facebook страницата на програмата “Заедно – здраво бебе, здраво бъдеще” ще намерите тук. А събитието „Подари приказка“, където ще бъдат публикувани видеата на деца и родители, които четат заедно – тук.

„Заедно – здраво бебе, здраво бъдеще“ (Nurse Family Partnership – Bulgaria) е лицензирана програма, насочена към млади родители от уязвими общности, които очакват първото си дете. По Програмата работят медицински професионалисти – сестри и акушерки, които в рамките на между 50 и 64 домашни посещения осигуряват подкрепа, грижа и нови знания на бъдещите родители в целия период от бременността до навършване на 2 години на детето. Nurse Family Partnership е създадена от проф. Дейвид Олдс от Университета в Денвър, САЩ. Ефективността на Програмата е доказана чрез множество рандомизирани контролирани проучвания. По настоящем Програмата се осъществява в Австралия, Англия, Канада, Норвегия, САЩ, Северна Ирландия, Холандия, Шотландия. В България Програмата се осъществява от лицензодържателя фондация „Тръст за социална алтернатива“ с финансовата подкрепа на фондация „Америка за България“.

Снимка на публикацията: Freepik