fb
ИнтервютаНовини

Каталина Събева: Сливането на Penguin и Random House може да не е добра новина за авторите

4 мин.

Каталина СъбеваПрез изминалата седмица тема номер 1 в света на книгоиздаването беше създаването на издателския концерн Penguin Random House, обединяващ две от най-големите издателства досега. Какво означава това за бизнеса с книги по света и как сделката ще се отрази на българския пазар – попитахме Каталина Събева, собственик и директор на една от водещите агенции в областта на книгоиздаването и TV и DVD-лицензирането в България Anthea Rights, която отговаря за правата на Penguin в България.

– Как ще се отрази сливането между Penguin и Random House на световния издателски пазар според Вас?

На световния пазар на книгоиздаването се появява един играч, които ще държи 26 до 28% от него. Това е огромен процент и затова сливането предстои да се одобри от Американската антимонополна комисия. Този играч ще диктува новите правила в печатното книгоиздаване и ще се опита да баде равностоен конкурент на Amazon в електронното издаване и търговия с електронни книги.
Мисля, че това е само началото на още сливания на “галактики” на световния книгоиздателски пазар. Потвърдено е, че останалите 4 “големи играчи” – HarperCollins, MacMillan, Simon & Schuster и Hachette Group преговарят помежду си за следващия голям концерн. Инициатор на тези преговори е Рупърт Мърдок, собственик на HarperCollins.
Но като начало те ще изчакат, за да видят как новата формация ще даде отпор на Amazon в драстичия дъмпинг на цените на електронни книги, който онлайн гигантът си позволява да прави. Въоръжен с най-големите автори и заглавия, Penguin Random House се надява да обърне тази тенденция.

– Кои ще бъдат основните предимства за авторите, на чийто права ще бъде собственик Penguin Random House?

Преди всичко новият конгломерат ще се опита да намали до минимум разходите си и да увеличи до максимум пачалбите си. А това значи, че ще притисне силно агентите в Щатите и авторите за все по-ниски и по-ниски аванси при откупуването на нови автори и заглавия. Това е лоша новина за авторите. Естествено, то ще се отрази на политиката на всички други издателства в САЩ и Великобритания.
Но на фона на силно съкратените общи разходи за администрация и логистика и обединявайки всички свои дейности, новото издателство ще има повече свободни средства, които да инвестира в промотиране и маркетинг на своите автори. Това всъщност е голямата цел – да се даде импулс на машината, която деиствително генерира огромни приходи за печатната индустрия – маркетингът. В това тя превъзхожда електронното книгоиздаване. Случаят с поредицата „50 нюанса“ го доказва недвусмислено – 100 хиляди продадени бройки като електронно издание, а след впримчване на силата на маркетинга – 39 милиона и повече продадени печатни книги по света!

– Ще се усети ли в България ефект от сделката?

Моето очакване е, че в стремежа си за увеличаване на приходите Penguin Random House ще настояват за по-високи аванси и отчисления от типа „роялтис“ от всички части на света, в това число и България. Особено на фона на глобалните маркетингови кампании, които сигурно ще предприемат. Или на дългосрочни, обвързващи договори, където всички видове права се предоставят срещу аванс, включително електронните, които за момента Penguin предоставя за България без първоначален аванс.

– Може ли и у нас скоро да се очакват сливания на издателства, предвид все по-големите разходи?

Има друга, по-серизона причина българските издателства да започнат да си сътрудничат по-близко и директно. И това са трудните отношения с книготърговците у нас, така че аз очаквам по-скоро някакав вид съюзи и обединения в работата с тях. Да, разходите постоянно растат, но на фона на нашия малък пазар нито един български издател или търговец не се стреми към по-ниска цена на книгата от тази, която е в момента. По-скоро целта е със съвместни усилия да се разшири пазарът на книги и да се открият читатели и купувачи в среди, които доскоро са били безразлични към книгата.

Снимка: Ciela.com