fb
@-книгиЕ-книги

Кинг, Гришам, Патерсън и други световноизвестни писатели скочиха срещу „разбойниците“ Amazon

2 мин.

Световноизвестни писатели се обединиха срещу Amazon в контекста на текущия конфликт между мегакорпорацията и американския издател Hachette. Сред тях са имена като Стивън Кинг, Джон Гришам, Дона Тарт, Пол Остър, носителката на „Пулицър“ Дженифър Игън, Джеймс Патерсън.

Авторите застават зад тезата, че „Поведението на Amazon е чисто и просто разбойническо“, изразена от хитовия писател на трилъри Дъглас Престън. По-рано през седмицата той е изготвил дълго писмо, което смята да публикува в New York Times, съобщава Business Insider. Насочено срещу текущата политика на Amazon, то е получило подкрепата на над 900 писатели. Част от другите известни имена в бранша, подкрепили документа, са тези на Лий Чайлд, Клайв Къслър, Анита Шрийв и Филип Пулман. Позицията на Престън е подкрепена и от редица биографи и историци.

Около спора между Amazon и четвъртия най-голям издател в САЩ все още има множество неясноти за външните наблюдатели. Единствената сигурна информация е, че проблемът е в приходите от електронни книги, където Amazon иска дял от 50% вместо определените от Hachette 30%. В текущия конфликт корпорацията умишлено забавя доставките на книги от издателството, блокира възможността за предварителни поръчки и премахва опцията за потребителски отстъпки при заглавия на Hachette.

„Никой от нас няма нищо против Amazon като компания“, уточнява Дъглас Престън. „Напротив, желаем те да отбелязват приходи и да продължават с успешните продажби на книги. Това, на което се противопоставяме, е спъването на автори, които нямат нищо общо с текущия спор, с цел установяване на влияние“.

Макар конфликтът да е ограничен само до територията на САЩ, книгоиздателите се опасяват, че той ще се отрази на световната книжна индустрия. Това е една от причините и британската историчка Аманда Форман да подпише писмото на Престън, въпреки, че Hachette не я издават. Форман отбелязва и контрола на Amazon върху търсенето и предлагането в книжната индустрия.

На няколко пъти Amazon контрира, че всъщност се бори за по-добри цени спрямо своите клиенти. Компанията има подкрепата на самоиздаващите се автори, използващи активно онлайн платформите за публикуване на творбите си.

Конфликтът далеч не е прецедент в условията на огромно увеличение на пазара на електронни книги в световен мащаб. Във Великобритания продажбите са се увеличили с 305% за последните пет години. По данни на Асоциацията на издателите, само за първото тримесечие на 2014 година дигиталните продажби са наброявали 132,5 милиона паунда. Това е увеличение с близо 10% в сравнение със същия период на 2013 година.