fb
НовиниПо света

Кинг притеснен за реакциите към продължението на “Сияние”

3 мин.
doctor-sleep

Стивън Кинг е малко нервен относно предстоящата 2-ра част на романа му “Сияние”, която официално излиза на пазара на 24-ти септември.. Американският автор е споделил пред BBC, че очаква около 95% от рецензиите за “Doctor Sleep” (в превод “Доктор Сън”) да правят сравнение между двете книги. “Сравнението няма как да бъде избегнато и това несъмнено трябва да ме притеснява”, споделя Кинг. “Много вода под моста изтече, а аз вече съм друг човек.”

Кинг признава, че е посещавал литературни сайтове, за да научи какво споделят неговите фенове за книгата преди официалното публикуване. Вече на 65, писателят-ветеран смята, че писането му определено се е подобрило и е по-качествено в сравнение с романа “Сияние”, който той пише на 28-годишна възраст. Кинг казва още:

“Много хора казват: ОК, ще прочета най-вероятно и тази книга, но едва ли ще е по-добра от “Сияние”. Аз все пак съм оптимист и се надявам, че след като прочетат продължението, тези хора ще си кажат, че и 2рата част е добра. Но още повече искам да си кажат, че 2рата част всъщност е много по-добра.”

Говорейки с арт-редактора на BBC Уил Гомперц, Кралят споделя притеснението си, че хората, които като по-млади са прочели за ужасяващите приключения на семейство Торънс в хотел “Панорама”, сега ще имат същите високи очаквания и за продължението “Doctor Sleep”.

“Страхът ми е, че хората ще се връщат, очаквайки да изпитат същия ужас, макар и вече пораснали, а това просто никога не се получава. Затова исках да опитам и да напиша книга за по-възрастни хора.” Кинг добавя, че в днешно време е много по-трудно да уплашиш истински хората, “защото те са вече в час с всички малки трикове, които писателите и създателите на филми използват, за да ги уплашат.”

Въпреки това той все още вярва, че е възможно да уплашиш хората по истински достоен начин, “ако на тях им пука за героите”.

“Това, което искам, е публиката да се влюби в моите герои, да бъдат загрижени какво ще се случи с тях, а именно тази привързаност създава интригата, от която имаш нужда. Любовта създава ужаса.”

Кинг, който има публикувани над 50 книги, признава, че сега критиците са по-благосклонни към него, отколкото когато е бил млад.

“Малко по малко, вятърът промени своята посока. Мисля, че голяма част от това, което се случи, беше, че много от старите критици, които посрещаха работата ми с презрение, сега вече не са между живите, а днешните критици са хора, които са ме чели като малки- хора, на които съм им изкарал акъла от страх и те до голяма степен уважават това.”

“Doctor Sleep” ще бъде продължение за живота на младото момче, оцеляло след ужасяващите обстоятелства в “Сияние”. Кинг казва, че е решил да напише тази книга, защото всички непрестанно са го питали какво се е случило с малкото момче от “Сияние”.

В новата книга малкият Дани е вече пораснал и работи като санитар в една болница. Там той използва своята свръхестествена способност, за да помага на болните да се пренесат в отвъдното. В романа Дани среща едно малко момиче със същите паранормални способности, което е преследвано от истински вампири, живеещи от духовната същност на такива деца като нея…