fb
Големите

Кирстен Бойе: героинята от Хамбург

3 мин.
Kirsten Boie

Kirsten BoieВероятно не сте чували за Кирстен Бойе. Вероятно не знаете, че още ненавършила 65-годишна възраст, има множество награди за цялостния си принос към немската и европейската литература за деца, включително Немската детска литературна награда за цялостно творчество и няколко номинации за наградата „Андерсен” (през 1999, 2001 и 2003). Откакто прочетохме „Малкият рицар Тренк” обаче името й определено се нареди сред тези, които няма да забравим.

Кирстен Бойе е родена в немския град Хамбург на 19 март 1950 г. Прекарва голямата част от живота си в града, с изключение на една година, които посвещава на обучението си в Университета в Саутхямптън. Изучавала е немска и английска литература, а докторантската й теза е в областта на литературните изследвания.

Бойе работи като преподавател в основно училище в Хамбург между 1978 и 1983 г. Тогава обаче решава да осинови дете и се пренасочва от учителското към писателското бюро. Само две години по-късно, през 1985 г. излиза първата й книга – „Пауле е щастливо попадение”, която се превръща в голям успех и печели няколко награди. През същата година тя осиновява и второто си дете – повече от щастливо стечение на обстоятелствата.

Критиката винаги е обръщала специално внимание на романите за подрастващи и юношеската литература на Кирстен Бойе – заради силно критичното й отношение към социалните проблеми и иновативните литературни похвати, които тя влага в тези свои романи. Близо сто са книгите, които е написала за тези 35 години активна писателска дейност. Над 60 от тях са преведени на различни езици и радват децата по целия свят.

Героинята от Хамбург е известна и с друго свое амплоа – като автор на сценарии за немските телевизии, както и на лекции и есета, посветени на проблемите на детската и младежката литература.

Mesec na evropeiskite razkazvachiНа български език Бойе е преведена за пръв път през 2010 г., когато излиза романът „Това да не ви е Чикаго”, посветен на насилието в училище. Само година по-късно в Русе представиха изложбата „Да отраснеш с Кирстен Бойе” с книги на немски език за деца и юноши, илюстровани книжки и игри по произведения на авторката. През 2012 г. издателство ЕМАС публикува и „Малкият рицар Тренк”, така че съвсем скоро очакваме нещо ново от авторката на български.

Кирстен Бойе и до днес продължава да живее с голямото си семейство в родния си град. Последните няколко години обаче освен множество литературни награди (Специалната награда за детско-юношеска литература в Германия идва през 2007-а, а през 2011-та получава от бундеспрезидента Федералния кръст за заслуги I степен) я отвеждат на дълго пътешествие из целия свят, подкрепяно от Гьоте институт.

Виж най-доброто от света на детските книги на DetskiKnigi.com