fb
Ревюта

За мразените и забравените гръцки героини в „Клитемнестра“

4 мин.

… тя знае, че царете понякога стават герои за бъдещите поколение. Херакъл, Персей, Язон, Тезей… за тях се пеят песни и техните жестоки дела биват превърнати в слънчева светлина. Колкото до цариците, те са или мразени, или забравяни. Тя вече знае кой вариант ѝ подхожда повече. Нека я мразят завинаги.

Агамемнон, Менелай, Парис, Хектор, Ахил, Одисей… мъжете, които стоят зад Троянска война, са добре познати имена. Подвизите им са били възпявани отново и отново и сме чували за техните героизъм, хитрост, сила и мъдрост. В центъра на войната, разбира се, стои и Елена, за която знаем основно, че е… хубава. Напоследък все повече съвременни автори забелязват, че много изключителни героини от гръцката митология остават незаслужено забравени или сведени до това да бъдат нечия съпруга, дъщеря, или майка – и променят това. Сред тях се откроява Констанца Касати, която съживява сложния, противоречив образ на Клитемнестра в едноименния роман (изд. “Сиела”, преводач Божана Славева) и предизвиква всичко, което знаем, за така популярните гръцки герои.

Констанца Касати, снимка: ©Arianna Genghini

Клитемнестра израства като истинска спартанска принцеса. Ежедневието ѝ преминава както в уроци по танци, така и в борби срещу други момичета и впечатляващо бойно обучение. Сестра ѝ Елена не е толкова добра в битките и често е оприличавана единствено с красотата си. Момичето гледа с възхищение, но и завист към Клитемнестра, която е буйна, силна, впечатляващо мъдра за годините си, както и винаги готова да защити близките си. Двете сестри са неразделни, а пророците са отредили, че ще имат много власт, но и по няколко съпрузи.

Съдбата им бавно, но сигурно започва да ги застига, когато баща им Тиндарей организира легендарен прием, на който Елена трябва да избере съпруг. Принцове от кралства надлъж и нашир се стичат към Спарта, жестоките братя и наследници на Микена Менелай и Агамемнон всяват смут сред всички, а принцът на Итака Одисей шепне тайно в ухото на царя. Неочаквано за всички, Елена се спира на Менелай, а останалите ухажори са длъжни да се закълнат, че ще се притекат на помощ на съпруга ѝ, ако някой се опита да му я отнеме. 

След като собственият ѝ баща я предава, Клитемнестра бива принудена да се омъжи за Агамемнон. В сърцето на спартанката настава мрак и тя търпеливо очаква момента на отмъщение. Докато Агамемнон се опитва да я подчини на волята си, Клитемнестра постепенно се превръща в истинска царица на Микена и управлява, проявявайки мъдрост и справедливост към всички, но и безмилостност към мъжете, които я подценяват. Героите биват въвлечени в Троянската война и всички ще загубят повече, отколкото са очаквали…

Различни източници определят Елена или като пасивна красавица, отвлечена насила от съпруга си, или като прелюбодейка. Често забравяме, че е е силна жена, отгледана като спартанка, но Касати ни припомня това. За Клитемнестра пък се говори по-малко, като най-често бива оприличавана със своя жесток акт на отмъщение към съпруга си. Касати поставя и двете героини под нова светлина – като жени, затворени в рамки, от които искат да се измъкнат. Героини, към които съдбата често е жестока, но те се изправят и продължават напред отново и отново. Царици, които грешат, но и носят много мъдрост и сила със себе си, и не заслужават да бъдат подценени или забравени. Авторката ни кара да се запитаме – кои всъщност са истинските древногръцки герои? Кога отмъщението е оправдано и трябва ли да помним като злодеи онези, които го извършват?

Констанца Касати има поглъщащ, красив и жесток стил на писане и се изненадах, че това е едва дебютният ѝ роман. “Клитемнестра” е написана в сегашно време, което сякаш ме караше да съпреживявам още по-отблизко трудностите, през които преминава главната героиня. Препоръчвам ви да се срещнете отново с вече познатите имена от Троянската война чрез „Клитемнестра“, за да ги опознаете в напълно нова светлина. А ако романът ви допадне, то тогава не пропускайте и други книги, които възпяват забравените жени от гръцката митология. Сред тях препоръчвам “Итака” от Клеър Норт (изд. „Сиела“, преводач Десислава Сивилова) и “Пенелопеида” от Севда Костова (изд. “Orange books”), които ще ви срещнат с Пенелопа, царицата, която управлява Итака в дългогодишното отсъствие на Одисей; “Електра” от Дженифър Сейнт (изд. “Orange books”, преводач Надежда Розова), която разказва за една от дъщерите на Клитемнестра, и “Ариадна” от Дженифър Сейнт (изд. “Orange books”, преводач Надежда Розова), посветена на критската принцеса Ариадна.


Можете да намерите „Клитемнестра“ в Ozone.bg.