fb
От издателстватаСпециални

Клуб „Галактики“ с конкурс и е-антология за фантастичен и фентъзи разказ

2 мин.
galaktiki

С годишен конкурс и електронна антология издателство „Колибри“, клуб „Галактики“, българският фензин „Шадоуденс“ и блогът „Книголандия“ ще популяризират и насърчават развитието на фентъзи и фантастичния жанр в България, съобщиха от издателството. Годишно ще се състоят 4 кръга от конкурса, а най-впечатляващите разкази ще бъдат публикувани в новата е-антология „Галактики“.

„Водени сме от стремежа да насърчим колкото може повече млади хора не просто да четат и пишат с удоволствие, но и да развихрят въображението си с идеята да достигнат до поклонниците на фантастичния и фентъзи жанр“, обясняват организаторите. Според Светлозар Желев от „Колибри“ в България има чудесни автори и конкурсът на клуб „Галактики“ ще им помогне да намерят своята публика.

В конкурса ще бъдат допускани фентъзи и фантастични разкази, написани на добър български и граматически и стилистично издържани. Ограничението за текстовете е до 10 000 знака (с отстоянията), а всеки участник има право да изпраща само по един разказ за всеки кръг на конкурса. Отличените разкази ще бъдат публикувани на фейсбук страницата на клуб „Галактики“, в интернет фензина „Шадоуденс“, както и в специална секция на сайта на издателство „Колибри“.

Журито ще бъде в състав Андрей Велков (идеен създател на поредицата „Галактики“), Светлозар Желев („Колибри“), Емануил Томов („Шадоуденс“), Христо Блажев („Книголандия“). Набирането на разкази от първия кръг приключва на 16 октомври 2013, а всички текстове, подадени след 24:00 часа на тази дата, автоматично ще бъдат прехвърлени за участие в следващото издание на конкурса. Победителите ще получават отличия в рамките на редовните срещи на клуб „Галактики“ в края на съответния месец.

Според блогъра Христо Блажев този конкурс е една малка стъпка, но тя може да е първата стъпка на автори, които ще напишат прекрасни неща с мощта на въображението си. „Сигурен съм, че в България има автори на фантастика и фентъзи, които с много труд и себеотрицание могат да се мерят с големите, чиито книги чакаме с нетърпение. Мечтая да открием такива и знам, че ги има някъде там“, казва той.

[ + ]