fb
БългарияНовини

Предстояща книга вдъхновява събитие за българския жестов език

2 мин.

В първия ден от Международната седмица на глухите (19 септември) издателство „Лемур“ и СУУУС „Проф. Дечо Дечев“ организират безплатно събитие, което ще представи основите на българския жестов език. По време на срещата преподавателите Камелия Захариева и Тодорка Иванова ще ни запознаят с българския жестов език, а част от учениците ще се включат, подкрепяйки участниците в усвояването на знаците и изразите.

Събитието ще състои в понеделник от 18:00 часа в Международен Център на УниКредит Булбанк, гр. София, ул. Аксаков 8, ет.1. Всеки желаещ може да се запише като попълни кратка форма тук.

Сара Нович

Събитието е вдъхновено от предстоящата нова книга на Сара Нович „Честно казано“ – поглъщащ и многопластов роман, едно пътешествие в общността на глухите, което доказва колко сме свързани и колко сходни са стремежите ни да бъдем обичани и щастливи. Като глух романист и активист за правата на глухите, тя пише редица статии за предизвикателствата, пред които са изправени глухите автори. Освен писател и преводач, тя е художествен редактор на Blunderbuss Magazine и професор по творческо писане. Нович е носител на ALTA Travel Fellowship на Американската асоциация за литературен превод (2014) и на Alex Award (2016 за „Момиче на война“).

Предстоящото българско издание на романа ще бъде озаглавено „Честно казано“

Новата ѝ книга True biz („Честно казано“) беше включена в читателския клуб на Рийз Уидърспун (Reese’s book club). Книгата се очаква на български език в началото на октомври от издателство „Лемур“ и в превод на Деница Райкова.

Всяка година в последната неделя от септември отбелязваме Международния ден на глухите и всички предходни дни са изпълнени с разнообразни инициативи, свързани с жестовия език и общността на глухите. Затова и организаторите избират 19 септември за това събитие, по време на което освен основни факти и знаци от жестовия език, съвместно с фондация „Заслушай се“ ще представят и полезна информация за всички, които искат да изучават езика по-задълбочено или се интересуват от други свързани инициативи.