fb
БлогБлогове

Книги на старо и ново

2 мин.

Стоя и наблюдавам картата на букинистите, която пуснахме снощи в “Аз чета”. В главата ми идват десетки идеи за начините, по които можем да я напълним, но истината е, че това няма да се случи без помощта на читателите на сайта.

Това, върху което се замислям повече, е отношението на хората към прочетените вече веднъж книги. Разказвали са ми, че в зората на демокрацията, когато заради отварянето на пазара, е имало бум на нови книги (и най-вече кримки и еротични заглавия), а хората са изхвърляли издания от времето на социализма, за да си освободят място. Някои са ги продавали, заради нуждата от пари по времето на купонната търговия…

Искрено се надявам, че всички тези книги са в момента точно по тези сергии, които ще влязат в картата. Или просто са сменили собствениците си в един или друг момент. Знам, че сме доста хората, които изпитват силно носталгично чувство към повечето книги, които са прочели. И някаква скрита ревност към всички онези книги, които все още не сме. Но пък за всичко си има време.

Запитвам се и дали продажбата на стари книги не се отразява негативно на книгоиздателския бизнес у нас, още повече в момент, в който издателската индустрия – и на книги, и на вестници, и на списания – страда по целия свят. Мисля си обаче, че тенденцията за добри финансови показатели на издателствата у нас (130 млн. оборот за 2008 г.) ще се запази и през тази година. И съм сигурен, че “Аз чета” ще има все по-голяма роля за повишаването на нивото на четене.

И всъщност книгите на старо са добър коректив за издателствата – появяват се позабравени имена, идват нови идеи за автори. Underground търговията е нещо като опозиция, но там много силно важи идеята за добре забравеното старо, което е двигател за всичко ново. Да не говорим, че много от издателствата не съобщават тиражите си, което ги вкарва с единия крак в сивия сектор, където са и букинистите.

Четенето обаче си е четене навсякъде. И на нови, и на стари книги. И на печатни издания, и на електронни версии. Важното е как всеки ще се пригоди към пазара. Очакваме всички да са изобретателни и приспособими.