fb
@-книгиЕ-книги

Sony спира производството на електронни четци

2 мин.
soni chetec

Японската компания Sony спира производството на електронни четци поради „икономическата неизгодност“ на продукта, съобщава да Bookseller. Представител на технологичния гигант e съобщил информацията в интервю за популярния немски сайт Lesen.

Новината отбелязва финализиране на оттеглянето на Sony от пазара на електронни четци в Европа и Северна Америка. По-рано през годината корпорацията затвори магазините си за електронни четци и в двата региона. През февруари клиентите на японската фирма в САЩ и Канада бяха пренасочени към платформата Kobo. Три месеца по-късно същата мярка беше предприета и на Стария континент, като на произведените от Sony устройства беше инсталирано приложението на Kobo.

Компанията е взела решение да се фокусира върху вътрешния пазар в Япония и сегмента на бизнес клиенти. Ключова роля ще играе 13,3-инчовият Sony Digital Paper – четец на PDF файлове, подходящ за професионалисти в бизнес сферата.

Анализаторите определят хода на Sony като не е толкова изненадващ. Увеличеното търсене на таблети влияе негативно върху пазара на електронни четци. Свиването на пазарната ниша е провокирано от желанието на потребителите да разполагат с мултифункционални устройства, които комбинират различни възможности и начини за забавление.

„Хората се пренасочват към таблетите. По всичко изглежда, че пространството за икономическа реализация на електронните четци просто беше прекалено малко“, отбелязва Дъглас МакКейб, анализатор към британската компания Enders Analysis.

Sony е най-големият иноватор в сферата на дигиталните заглавия. Японците бяха първата компания, която изкара електронен четец на пазара – поддържащия ePUB формат LIBRIe. Пуснат на пазара още през 2004 година, той изпревари появата на конкурента Kindle на Amazon с цяла година.