fb
БиблиотекитеНовини

Книги за близо 5 000 лв. донесоха маратонци на библиотеката в Русе

2 мин.

Книги за близо 5 000 лв. пристигнаха в Регионална библиотека „Любен Каравелов“ – Русе. Новите издания са закупени с пари, събрани от благотворителния маратон „Чрез спорт към знание“, и бяха донесени лично от Александър Тодоров – организатор на маратона, и Светлозар Димитров – управител на EUShipments – фирмата с най-активно участие. Маратонът се проведе в Парка на младежта – 214 русенци пробягаха общо 4 200 обиколки.

„Благодарение на положителното отношение на спонсорите и инициативността на организаторите, във фонда на културния институт влизат заглавия на стойност повече от предвидените по регламент 4 200 лв. (по лев за пробягана обиколка). Освен книгите, нашите дарители донесоха и специална боя за училищни дъски на стойност около 500 лв., с която черните дъски стават бели“, съобщиха още от библиотеката.

Благотворителният маратон „Чрез спорт към знание“ води своето начало от Силистра, където стартира през 2017 г., и е едно от популярните ежегодни събития в града. В него взимат участие хора на всякаква възраст, които са обединени около идеята да бягат, за да подпомогнат закупуването на нови книги за библиотеките в своя град. Всеки желаещ може да се включи в деня на събитието и да пробяга минимум една обиколка от 400 м, която с помощта на организаторите и спонсорите се финансира с един лев. Пробегът в края на събитието се калкулира с финансова му равностойност се закупуват нови книги, които се даряват на Регионалната библиотека на съответното населено място. Русе е поредният град, който организаторите включиха в маратона през 2022 г.

[ + ]