fb
БългарияНовини

Второто издание на инициативата „Книги за смет“ вече и в Бургас и Варна

2 мин.
knigi za smet

На 11 май в София ще се проведе второто издание на инициативата „Книги за смет“, организирана от фондация Credo Bonum, издателство „Smart Books“ и Orange Center. Една от най-успешните екологични кампании за изминалата година ще се Knigi za smetслучи за първи път и в Бургас на 17 май, събота, в Морската градина пред Пантеона, и във Варна пред Grand Mall на 18 май, неделя. И трите събития са с начален час 10 часа.

Всеки, който върне килограм пластмаса (пластмасови бутилки от вода, безалкохолни, олио или бира, кофички от кисело мляко и пластмасови бутилки от прясно мляко, туби и шишета от козметика и санитарни продукти, найлонови торбички и др.), ще получи като подарък книга.

Чрез инициативата „Книги за смет“ организаторите целят да популяризират отговорното отношение на хората към околната среда, пестенето на ресурси и опазването на природата чрез добри практики като рециклирането на отпадъци. За събирането на сметта на всяка една от локациите в посочените градове ще бъдат поставени контейнери за разделно изхвърляне на отпадъци.

Кампанията, която получи отличие за „Най-добро зелено събитие на 2013“ на наградите Eventex, тази година  ще постави акцент изцяло върху българските автори. В специален нов тираж ще бъдат преиздадени класически български произведения като „До Чикаго и назад” и „Бай Ганьо“ на Алеко Константинов, „Чичовци“ на Иван Вазов и много други заглавия. Сред книгите ще има и такива за най-малките читатели като например „Роман в буркан“ на Димитър Шумналиев и „Ян Бибиян“ на Елин Пелин.

Освен тези произведения в списъка с книги ще присъстват още и съвременни творби на български автори, сборници с разкази и други.

Кампанията ще се осъществи с медийната подкрепа на телевизионното предаване „Зелена светлина”, списанията „8”, „Story”, „Журнал за жената”, ELLE и „Програмата”, сайтът „Аз чета” както и с подкрепата на партньорите Екопак, Столична община, община Бургас, издателство Ciela, Grand Mall Варна, JCDecaux, „Българо-американска кредитна банка” и „Lowe Swing Communications”.

smet