fb
НовиниПо света

Книгите втора ръка са хит след празниците

2 мин.

Книгите са едни от най-предпочитаните подаръци около коледните и новогодишните празници, но определено не са лесен избор. Необходими са добри познания за читателския вкус на човека, за когото е предназначена, както и много добър нюх към най-новите четива. Дали винаги обаче добрите намерения са увенчани с успех? Едва ли. Това показва и нова класация на платформа за продажба на книги втора ръка, разпространена в Германия – Momox.  

Анализите показват, че продажбите на книги от лични колекции рязко се увеличават седмици след Коледа. В изготвената класация на най-купувани заглавия втора ръка преобладават бестселърите, които преди това са обявени за продажба.

Топ 10 книги, обявени за продажба в Momox

  1. Das Kind in dir muss Heimat finden: Der Schlüssel zur Lösung (fast) aller Probleme от Щефани Щал
  2. Mimik от Себастиан Фитцек
  3. „Уроци по химия“ от Бони Гармъс
  4. „Където пеят раците“ от Дилия Оуенс
  5. Save Us (Maxton Hall Reihe, Band 3) от Мона Кастен
  6. „Среднощната библиотека“ от Мат Хейг
  7. „Силата на настоящето“ от Екхарт Толе
  8. tiptoi – Mein großer Weltatlas от Инка Фрийз
  9. Stay away from Gretchen: Eine unmögliche Liebe от Сузане Абел
  10. „Осмият живот (за Брилка)“ от Нино Харатишвили

Общо 66% от германските купувачи втора ръка заявяват, че купуват употребявани книги поне веднъж годишно. Това е увеличение с 18% спрямо предходната година. Тенденцията при продажбата на употребявани стоки също продължава да нараства: всеки втори човек (48%) вече е продал употребявани книги и/или медийни статии. През 2021 г. тя все още е била 39%, сочат резултатите от настоящия доклад на momox Second Hand за 2022 г. за книги и други медийни продукти.

Според изследването търговията на книги и медийни продукти втора ръка е най-разпространено в градовете Франкфурт, Кьолн и Щутгарт.